Naujienos

Ukrainiečių pabėgėliai Borne savivaldybėje

Savivaldybės vykdomoji institucija suteikia galimybę priimti karo pabėgėlius iš Ukrainos. Zwanenhofe taip pat veikia privati iniciatyva, siūlanti apgyvendinimą karo pabėgėliams iš Ukrainos. Savivaldybės vykdomoji institucija atsižvelgė į vietos gyventojų ir organizacijos “Stichting Gemeenschapsbelangen (groot) Azelo” (GBA) pareikštą nuomonę.

Šiuo sprendimu Borne savivaldybė atsiliepia į skubų Tventės saugumo regiono (VRT) raginimą išnagrinėti galimybes laikinai priimti pabėgėlius iš Ukrainos. Vyriausybė nurodė Nyderlandų saugumo regionams kiekviename iš jų numatyti apie du tūkstančius vietų šiems pabėgėliams. Be to, antradienį, kovo 1 d., vykusiame tarybos posėdyje Borne miesto taryba įpareigojo kolegiją išnagrinėti galimybes apgyvendinti ukrainiečių pabėgėlius Maria Mediatrix.

Laisvų vietų skaičiusSvarbūs aspektai nustatant vietų skaičių yra vietovės pajėgumas ir pokalbiai su “Maria Mediatrix” ir GBA kaimynystėje gyvenančiais žmonėmis. Jie supranta situaciją ir teigiamai vertina pabėgėlių iš Ukrainos priėmimą.

Tuo remdamasi kolegija nusprendė pranešti Tventės saugumo regionui, kad Borne savivaldybė išlaiko 250-350 karo pabėgėlių priėmimo intervalą. Tai apima ir galimą prieglaudą Zwanenhof, esančią Zendereno Retraitehuisweg gatvėje. Tai privati iniciatyva.

Borne savivaldybė pasirinko 250-350 vietų, atsižvelgdama į laipsnišką priėmimą. Priėmimas prasidės po kelių savaičių ir vyks etapais, nes dar reikia atlikti pastato pritaikymo darbus ir pradėti organizacinę veiklą.

Teigiama energijaAldermanas Martinas Veltenas: “Taip pat norėtume užtikrinti ryšį su daugybe iniciatyvų, kurių jau imasi Born bendruomenė ir apie kurias buvo pranešta per. Borne yra labai svetingas ir solidarus. Tai akivaizdu iš daugybės būdų, kuriais Bornės gyventojai priima šiuos žmones. Artimiausiu metu surengsime susitikimą su gyventojais, kurie nori prisidėti.

Nuo pat karo pradžios Borne išsiskyrė teigiama energija. Meras Janas Pierikas: “Širdį glosto tai, kad Borne bendruomenė imasi veiksmų ir siūlo pabėgėliams saugią vietą. Vyksta įvairios spontaniškos akcijos ir iniciatyvos, skirtos padėti pabėgėliams iš Ukrainos.

Saugos regiono koordinavimas ir įgyvendinimasBorne savivaldybei tenka nemenkas iššūkis. Todėl savivaldybės vykdomasis komitetas iškėlė (išankstinę) sąlygą, kad priėmimas Borne įmanomas tik tuo atveju, jei bus užtikrintas stiprus regioninis koordinavimas ir įgyvendinimas kartu su geru bendradarbiavimu su vietos komandomis ir savanoriais. Regioninės valdžios institucijos teigiamai atsiliepė apie tai ir nagrinėja regioninės įgyvendinančios organizacijos, ypač didesnėse vietovėse, galimybes.

Borne savivaldybė davė nurodymą pradėti darbus, kurie būtini, kad būtų galima priimti į Maria Mediatrix ir Zwanenhof. Tai būtina, kad būtų galima kuo greičiau priimti pabėgėlius.