Naujienos

Siaubas ir baisi baimė Trakuose

RHEINE/TRAKAI. Siaubas, baisi baimė, o tada jau ruošiamasi priimti pabėgėlius, kurie tikriausiai atvyks iš Ukrainos. Reino mieste dvyniuose Lietuvoje Trakuose kariuomenės įsiveržimas į Ukrainą sukėlė siaubingą baimę. Tuomet ši maža Baltijos valstybė nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos atgavo tik 1990 m. “Tai buvo visiškai nerami diena. Šie įvykiai labai giliai palietė mūsų širdis”, – interviu mūsų laikraščiui praneša Trakų mero darbuotoja Evelina Sochienė. Ketvirtadienį meras Andrius Satevičius ėmėsi iniciatyvos ir kartu su vietos verslininkais parūpino būstą karo pabėgėliams, kurie neabejotinai atvyks iš Ukrainos. Trakų ligoninėje bus įrengta 50 lovų sužeistiems pabėgėliams slaugyti.

Trakiškiai taip pat pasiūlė pagalbą dviem savo miestams dvyniams Ukrainoje: “Susisiekėme su savo miestais dvyniais Lužku ir Ivano-Frankivsku ir paklausėme, kaip galime padėti, ką galime padaryti. Žinome, kad tai labai sudėtinga situacija. Gavome atsakymus su reikalingų produktų sąrašu. Taip pat jau perkame kai kuriuos daiktus. Taip pat bendradarbiaujame su Lenkijos miestu Koszalin ir kartu rengiame siuntinį, kurį išsiųsime miestams dvyniams Ukrainoje”, – tęsia Evelina Sochienė.

Trakai taip pat turi daug asmeninių ryšių su Ukraina. “Pavyzdžiui, mano vyras ten turi šeimą. Šiandien daug kalbėjomės telefonu”, – sako moteris iš Trakų. “Bet nežinau, kas bus toliau. Mano draugas iš Ukrainos pranešė, kad karinės užpuolikų kolonos tiesiog veržiasi per miestus ir kaimus. Taigi, jie jau yra ten, o dabar – Rusija”, – pasakoja jauna moteris.

Lietuvoje žmonės jau daugelį metų stebi įvykius, sklindančius iš Maskvos ir Baltarusijos. Pavyzdžiui, praėjusiais metais Baltarusijos diktatorius tūkstančius pabėgėlių iš Irako ir Afrikos kaip “turistus” vežė į Baltarusiją, o paskui sąmoningai paliko juos prie 680 km ilgio bendros sienos su Lietuva. Miškuose buvo surinkta daugiau kaip 5000 žmonių. Tuo metu Lietuva paprašė ES pagalbos.

Trakų meras Andrius Satevičius solidarumo mitinge prie Kultūros rūmų.

Trakų meras A. Andrevičius ketvirtadienį sukvietė Trakų gyventojus į solidarumo mitingą prie Kultūros rūmų. Į šį kvietimą atsiliepė daugybė Reino miesto dvynių piliečių. Tačiau, kreipdamasis į gyventojus, A. Satevičius taip pat patarė laikytis Lietuvos vidaus reikalų ministerijos rekomendacijų. Lietuvos vyriausybė ketvirtadienį paskelbė nepaprastąją padėtį, nes įžvelgė grėsmę šalies nacionalinio saugumo interesams. Vilniaus vyriausybė, kalbant paprasta kalba, baiminasi “hibridinių išpuolių ir bet kokių provokacijų prieš Lietuvą, ypač pasienyje, Rusijos ir Baltarusijos valdžios institucijų nurodymu”. Iki kovo 10 d. Lietuvos saugumo pajėgos pasienyje intensyviau tikrina visas transporto priemones.

Reino miestas ir šio miesto susivienijimas tiesiogiai išreiškė solidarumą su Trakų gyventojais. Be to, “Rheine” pasiūlė bet kokią pagalbą pagal savo galimybes. “Mūsų mintys yra su mūsų draugais Trakuose ir tikimės, kad šis košmaras greitai baigsis”, – sakė meras Peteris Lüttmannas.

Tačiau lietuviai yra labai susirūpinę. “Visa tai natūraliai kelia mums Lietuvoje didelį nerimą. Bet mes esame drąsūs. Sukryžiuokite pirštus, kad viskas būtų gerai. Tačiau aš esu pesimistė”, – apibendrino Evelina Sočienė.