Naujienos

Ypatingas gyvūnų vaikas – barzdotųjų beždžionių palikuonis

Sausio mėnesį NaturZoo Rheine gimė ypatingas gyvūnų vaikas, kuris dabar vis dažniau ir dažniau pasirodo lankytojams, trokštantiems tyrinėti ir žaisti: Beždžionių namelyje auga barzdota beždžionė mergaitė. Po šešerių metų pertraukos tai pirmasis jaunas gyvūnas, kuris vėl auga NaturZoo tarp šių juodųjų makakų su pilka barzda.

Ilga pertrauka buvo šių primatų, paplitusių Vakarų Indijoje, veisimo programos pageidavimas. Ši rūšis į Raudonąją knygą įrašyta kaip labai nykstanti: Visų pirma dėl buveinių naikinimo – kalnų miškų kirtimo – populiacija sumažėjo iki maždaug 2 500 gyvūnų.

Tačiau vietų trūksta ir zoologijos soduose. 300 barzdotųjų beždžionių gyvena 40 Europos zoologijos sodų. Tai reiškia, kad ūkininkavimo pajėgumai beveik išnaudoti, todėl populiaciją reikia intensyviai valdyti, atsižvelgiant į tai, kad būtų išvengta giminingo kryžminimo ir palaikoma “sveika demografinė populiacija”. Pavyzdžiui, Gamtos zoologijos sodo barzdotųjų beždžionių patelėms pastaraisiais metais buvo implantuojami hormonai, kad jos nesidaugintų. Tačiau dabar vėl galėtų ir turėtų būti jaunas gyvūnas, visų pirma tam, kad būtų užtikrintas socialinis grupės stabilumas. Juk jaunikliai taip pat yra taikdariai suaugusių gyvūnų konfliktuose, o jaunesnės patelės turi mokytis iš kitų grupės narių auklėjimo pavyzdžio, kad vieną dieną pačios taptų geromis motinomis.

Todėl barzdotosios beždžionės jauniklis yra kur kas daugiau nei “mielas jaunas gyvūnas” ir yra labai sudėtingo gyvūnų populiacijos planavimo zoologijos soduose pavyzdys.