Naujienos

Paukščių ūkyje nustatytas paukščių gripas

Bentelo mieste (Hof van Tventės savivaldybė) paukščių gripas buvo diagnozuotas paukščių ūkyje. Siekiant užkirsti kelią viruso plitimui, viščiukai buvo paskersti. Šalia užkrėsto ūkio esantis naminių paukščių ūkis buvo profilaktiškai išnaikintas. Trijų kilometrų spinduliu esančiuose paukštynuose atliekami paukščių gripo tyrimai. Dešimties kilometrų spinduliu aplink nukentėjusį paukštyną iš karto įsigalioja draudimas vežti. Šis draudimas vežti taip pat taikomas Borne savivaldybei. Be to, imtasi priemonių užkirsti kelią viruso plitimui. Šios priemonės taip pat taikomos mėgėjiškų veislynų augintojams!

Paukščių gripas – tai gyvūnų liga, kuri yra labai užkrečiama ir pavojinga vištoms, kalakutams ir antims. Siekdama užkirsti kelią ligos plitimui, vyriausybė imasi griežtų priemonių, pavyzdžiui, uždraudžia vežti ir ima mėginius iš regiono paukštininkystės ūkių. Draudimas vežti naminius paukščius, kiaušinius, naminių paukščių mėšlą ir seną kraiką, taip pat kitus gyvūnus ir gyvūninius produktus iš ūkių, kuriuose komerciniais tikslais auginami naminiai paukščiai.

Nacionalinis įpareigojimas saugoti ir ekranuoti vis dar galioja. Tai taikoma komerciniais tikslais laikomiems paukščiams. Nekomerciniais tikslais laikomiems nykstantiems paukščiams (naminių paukščių augintojams mėgėjams, pavyzdžiui, zoologijos sodams ir mėgėjiškų paukščių (pavyzdžiui, balandžių ir papūgėlių) bei viščiukų savininkams) taikoma prievolė saugoti. Tai reikėtų daryti kuo dažniau, kad paukščiai neturėtų kontakto su sergančiais laukiniais paukščiais ar jų išmatomis. Atsargumo sumetimais ir atsižvelgiant į padėtį Bentelo mieste, ūkininkams mėgėjams patartina dabar paukščius laikyti namuose. Daugiau informacijos apie tai, kaip geriausia tai padaryti, rasite NVWA svetainėje. Taip pat draudžiama eksponuoti naminius ir vandens paukščius bei bėgiojančius paukščius.

Prievolė pranešti
Dedeklių vištų, veislinių gyvulių, broilerių ir ančių laikytojams taikomi griežtesni ataskaitų teikimo reikalavimai. Paukščių augintojai privalo pranešti NVSC apie savo naminių paukščių nesėkmę, o tai reiškia, kad apie paukščių gripo infekcijas galima sužinoti anksčiau ir sumažėja tikimybė joms išplisti.

Šaltinis:
http://www.borne.nl/vogelgriepbentelo