Naujienos

Sėkminga “Sveikos mitybos” programa

Leirijos savivaldybės Sveikos mitybos programa apima keletą veiksmų, kurių bendras tikslas – skatinti sveikos mitybos įpročius!

Pirmąjį mokslo metų pusmetį, įgyvendinant Mokinių maitinimo mokyklose visuotinio organizavimo programą, buvo skatinamas 344 052 mokinių maitinimas mokyklose, iš jų 122 732 priešmokyklinio ugdymo ir 221 320 pirmosios pakopos pradinių klasių mokinių. Pagal vaisių vartojimo skatinimo mokyklose programą vaisiai buvo dalijami 125 valstybinėse mokyklose, t. y. vaikų darželiuose ir pirmosios pakopos pradinėse mokyklose.

Kampanijos “Mitybos specialistas eina į mokyklą” metu buvo vykdoma keletas sveikos mitybos skatinimo veiklų. Pasaulinės maisto dienos proga buvo pristatytas vaizdo įrašas “Aš valgau sveikus užkandžius”, o po jo – žaidimas “Trivial of Food”.

Vykdant akciją “PAM PARA MIM” buvo vykdomi mitybos būklės klasifikavimo užsiėmimai ir praktiniai mokymai apie maistą pagal Viduržemio jūros regiono mitybos modelį (MAP), o per užsiėmimą “Tyrinėkime?” vaikai buvo mokomi interpretuoti maisto produktų etiketes ir klasifikuoti maistą, kurį jie atsineša savo pietų dėžutėse.
Projekto “Veggies4myHeart” (CiTechCare – Leirijos politechnikos institutas) metu buvo aptariamos tokios daržovės kaip morkos, agurkai ir raudongūžiai kopūstai ir žaidžiamas žaidimas “Veggies4myHeart”, kurio tikslas – ugdyti teigiamą vaikų požiūrį į sveiką maistą. Galiausiai, vykdant veiklą “Siunčiu sveikus užkandžius”, tėvams buvo pateikta skaitmeninė informacinė knygelė su informacija apie sveikų užkandžių mokykloje sudėtį.

Šia veikla iš viso pasinaudojo 689 vaikai, kurie dalyvavo 157 užsiėmimuose.

Darbuotojai taip pat suteikė 35 individualias klinikinės mitybos konsultacijas vaikams ir (arba) mokiniams bei jų globėjams ir stebėjo 12 Leirijos savivaldybės vaikų darželių valgyklų, vertindami vaikams tiekiamo maisto kokybę.

Pasak švietimo ir kultūros tarybos narės Anabelos Gracos (Anabela Graça), šie skaičiai atspindi miesto įsipareigojimą skatinti sveikos mitybos įpročius ir praktiką, kuri, anot jos, yra švietimo ir socialinis prioritetas, kurio turime laikytis visi – tiek mokykloje, tiek namuose, tiek bendruomenėje.