Naujienos

Borne, Enschede ir Hengelo tiria regioninį šildymo tinklą

Tventės regione ieškoma būdų, kaip šildyti namus ir kitus pastatus nenaudojant gamtinių dujų. Tai didžiulė užduotis, kuriai atlikti reikia visų turimų šilumos šaltinių. Be to, infrastruktūra turi būti tinkama šilumai tiekti. Borne, Enschede ir Hengelo savivaldybės kartu su atliekų tvarkymo įmone “Twence” daugiausia dėmesio skiria regioninio šilumos tinklo galimybių studijai, kad kuo geriau išnaudotų šilumos šaltinius. Šalys pasirašė susitarimo memorandumą, kad išnagrinėtų šią galimybę. Tikimasi, kad šio tyrimo rezultatai bus pateikti iki 2022 m. pabaigos.

Pastatų šildymas be gamtinių dujų yra vienas iš Nacionalinio klimato susitarimo uždavinių, kuriuo siekiama prisidėti prie CO2 emisijų mažinimo. Overeiselio provincijos parlamento narys Tijsas de Bree džiaugiasi šia ketinimų deklaracija: “Regioninis šilumos tinklas yra puiki galimybė Overeiselio provincijoje laikytis klimato susitarimų. Džiaugiuosi tyrimu, kuris parodė, kad prasminga imtis tolesnių veiksmų. Esu įsitikinęs, kad dabar savivaldybės ir “Twente” kartu spaus gazą ir pasieks rezultatų.”

Žvalgyba yra svarbus žingsnis Tventės energetikos transformacijos procese. Tventės regioninės energetikos strategijos (RES) tikslas – sujungti esamus šilumos tinklus ir sukurti naujus šilumos tinklus. “Aprūpinti Tventės pastatus šiluma be gamtinių dujų – sudėtinga užduotis”, – sako Louisas Koopmanas iš “RES Twente”. “Turime gerai suderinti pasiūlą ir paklausą. Mums skubiai reikia visų turimų šaltinių, kad nereikėtų tvariai gaminti daugiau elektros energijos pastatams šildyti. Gera, į ateitį orientuota infrastruktūra lemia skirtumą, nes su ja užmezgame ryšį, tiekiame šilumą namo ir užtikriname, kad tai būtų įmanoma ir įperkama. Prie to gali prisidėti regioninis šilumos tinklas miestuose.”

Pavyzdžiui, Tventėje daug šilumos gaunama iš pramonės. Twence gamina šilumą iš neperdirbamų medienos atliekų (statybų, griovimo ir didelių gabaritų buitinių atliekų) ir buitinių atliekų. Šiuo metu turimas šilumos kiekis yra nepakankamai efektyviai išnaudojamas, nes jis naudojamas elektros energijai gaminti. Yra šilumos, kurią Twence gali protingai panaudoti regiono gyventojams. “Twence” šilumai generuoti naudoja kelis šaltinius, todėl yra visada pasiekiama. Naudodami šiuos šilumos šaltinius galime apšildyti daugiau kaip 100 000 pastatų, be namų ir pastatų Tventėje, kuriems jau tiekiama “Twence” šiluma”, – sako “Twence” direktorius Marcas Kapteijnas. “Siekiame sukurti atvirą tinklą, kad ilgainiui galėtume prijungti kitus tvarius šilumos šaltinius, kurių dar nėra. Pavyzdžiui, žemės gelmių šiluma (geoterminė energija) arba pramoninių procesų šiluma.”

Galimybių studijos
Pirminiai tyrimai rodo, kad regioninis šilumos tinklas gali padėti geriau išnaudoti turimus šilumos šaltinius. Tokiu atveju namams ir kitiems pastatams šildyti reikia mažiau elektros energijos, kuri kitu atveju turėtų būti gaminama tvariai naudojant vėjo ar saulės energiją. Šioje galimybių studijoje Borne, Enschede ir Hengelo savivaldybės kartu su Twence tiria, ar galima tvariai, ekonomiškai ir patikimai naudoti turimą šilumą pastatams šildyti. Remiantis šiais tyrimais taip pat paaiškės, ar regioninį šilumos tinklą ilgainiui bus galima išplėsti į aplinkines savivaldybes.

Bendradarbiavimas
Visų susijusių partnerių bendradarbiavimas ir susitarimai su stambiais verslo klientais yra būtinos šildymo tinklo sėkmės sąlygos. Todėl “Twence” taip pat intensyviai bendradarbiauja su “Cogas” ir “Ennatuurlijk”, nes šios vietinės šalys turi daug žinių, kurios yra svarbios atliekant šį tyrimą. Būsto asociacijos taip pat yra svarbūs veikėjai. Borne, Enschede ir Hengelo savivaldybės įtraukia savo gyventojus į tyrimą, kurio tikslas – ištirti regioninio šildymo tinklo galimybes.