Nieuws

Lezing: De Eems als waterweg

Blick von der Oberschleuse flussabwärts. Foto: Wasserstraßen- und Schifffahrtsamt Ems-Nordsee

Het team van museum Falkenhof nodigt u uit voor een speciale lezing over de Ems als waterweg op donderdag 5 september om 19.00 uur. Rheine De Ems heeft de geschiedenis van de stad vanaf het begin gekenmerkt, het is een historische handelsroute, een natuurlijke ruimte en een plaats van recreatie. Rheine Dit kan in het museum meestal worden ervaren aan de hand van de stadsmaquettes uit en Ems-schilderijen van verschillende regionale kunstenaars.

Een spreker die de Ems en het Dortmund-Ems-kanaal als geen ander kent, is nu uitgenodigd om over het actuele hoofdthema “Ems” te spreken: Hermann Poggemann is al meer dan veertig jaar medewerker van de Ems-Nord Sea Waterways and Shipping Authority. Rheine Hij beheert het buitendistrict van en communiceert als voorlichter het werk van zijn kantoor met het geïnteresseerde publiek. In zijn presentatie getiteld “De Ems, Duitslands kleinste rivier – een waterweg voor kanovaarders en cruiseschepen”, begint hij met een historisch overzicht van de ontwikkeling en het onderhoud van de Ems als waterweg sinds ongeveer 1815/1820. Als Duitslands kleinste rivier ontspringt de Ems in de Senne bij Hövelhof en mondt na meer dan 370 km en een hoogteverschil van 135 meter uit in de Dollart bij Emden en zo in de Noordzee. Het wordt al 125 jaar begeleid door het Dortmund-Eemskanaal.

Smalle en veelvuldige bochten, sterk fluctuerende waterstanden en het zand dat wordt meegevoerd vormen een bijzondere uitdaging voor de continue bevaarbaarheid van de scheepvaart. In het tweede deel van zijn presentatie zal Hermann Poggemann een vooruitblik geven op de huidige taken van de Waterways and Shipping Authority die voortvloeien uit de nieuwe Europese Kaderrichtlijn Water en de daarmee verbonden ecologische continuïteit. Als het weer het toelaat, wordt de lezing gevolgd door een rondleiding door het stuwsysteem en de sluis onder de Falkenhof. De toegang is gratis. Informatie: 05971