Nieuws

“De vriendelijkheid van de mensen in Rheine”

Beim Abschied (v.l.) Núria Tomasini, ihre Kollegin Eva Bäumer und José Azevedo vom Städtepartnerschaftsverein, der die drei Schülerinnen über die gesamte Zeit begleitete und unterstützte.

Drie schoolmeisjes uit de zusterstad Leiria beëindigen hun stage in de Emsstadt.

Rheine/Leiria. De vriendelijkheid en behulpzaamheid van de mensen in Rheine – deze zullen zeker in de herinnering blijven van de drie jonge stagiaires uit de zusterstad Leiria, die een paar dagen geleden naar hun thuisland zijn teruggereisd. En natuurlijk heeft elk van hen op zijn eigen manier professionele ervaring opgedaan in de stagebedrijven, wat een belangrijke invloed zal hebben op hun beslissing als het gaat om het kiezen van een studie en een carrière.

Catarina Henriques kreeg prominent bezoek in Café Echtzeit. Burgemeester Dr. Peter Lüttmann (l.) kwam langs met de Portugese consul-generaal Lidia Nabais. Eigenaar Thorsten Grünberg (r.) was ook blij.

“In het begin was het moeilijk,” zegt Catarina Henriques (18), die tien weken bij Café Echtzeit werkte. Vooral de Duitse taal stelde de jonge vrouw, die – net als haar andere collega’s – Engels als tweede taal had geleerd op school, soms voor kleine problemen. Maar dan waren er de aardige collega’s en de lieve gasten die Catarina geduldig hielpen – en graag de bestelling herhaalden, terwijl ze langzamer spraken. “Catarina had de hoogste score op alle gebieden in de eindevaluatie, bijvoorbeeld op het gebied van teamwork en werkhouding. Je kunt je geen betere wensen”, prijst ook eigenaresse Iris Grünberg de stagiaire. “Ze was een zeer waardevolle werknemer”.

En hoe is het anders dan werken in Portugal? “Er is hier niet zoveel waardering voor het personeel als hier,” meldt Catarina. Toen ze vorig jaar bijvoorbeeld stage liep in een hotel in haar thuisland, noemde niemand haar bij naam. En ze werd zelfs een beetje verliefd op Rheine: “We houden van deze stad, de rivier en de gebouwen. De mensen waren erg respectvol,” vervolgt ze.

Nu wil ze binnenkort gaan studeren in de richting toerisme/buitenlandse handel. Maar eerst gaat ze deze zomer werken op Leiria om geld te verdienen. En dan staat er natuurlijk nog een avontuurlijke vakantie op de planning voor haar studie….

“Hier in Rheine is het niet zo hectisch als hier in Leiria”, grijnst Núria (18), die Tomasini heet, wat ongebruikelijk is voor Portugese begrippen. “Mijn vader is Italiaans,” legt ze uit.

Ze liep stage in Hotel Lücke en werkte hier in het restaurant, bij de roomservice en in de keuken. “De kamers klaarmaken voor de volgende gasten en dan een souvenirtje toevoegen, dat was echt leuk!”

Ze had leuke collega’s die haar lieten zien hoe ze het afwisselende werk moest doen. In het algemeen: “De mensen hier in Rheine zijn zo vriendelijk en behulpzaam,” is ze enthousiast. Vooral het huisbaas-echtpaar in Gellendorf heeft de drie meisjes altijd gesteund.

Gellendorf ligt niet in het centrum van de stad, maar de bus- en treinverbindingen zijn uitstekend. Het was dus ook gemakkelijk om in hun vrije tijd andere steden te leren kennen, zoals Münster, Keulen of, recentelijk, Amsterdam. De excursie naar Amsterdam eindigde echter niet zoals verwacht. Ondanks al hun inspanningen kregen de jonge vrouwen de deur van de oudere Intercity niet open. Ze slaagden er alleen in om in Osnabrück uit te stappen. Van daaruit gingen ze terug naar Rheine, maar er reden op dat moment geen bussen meer. Een telefoontje naar José Azevedo van de partnerschapsvereniging was voldoende en hij bracht hen naar hun accommodatie. José had hen door de weken heen ook uitstekend begeleid en had berouw.

Mobiliteit heeft zijn grenzen: Núria rijdt uitstekend op de fiets, een ander van de groep heeft leren fietsen op Rheine en de derde kan het helemaal niet.

Over leren gesproken: “Ik heb mijn Engels vrij goed kunnen verbeteren,” zegt de jonge Portugese vrouw blij.

Wat was negatief? “Het feit dat de winkels hier zulke vreemde openingstijden hebben,” flapte Núria eruit. In haar thuisland zijn winkels de klok rond open, zelfs in het weekend.

Ondanks alle positieve ervaringen tijdens haar stage, wil ze niet de toeristische sector in. Ze heeft een andere interesse in rechten en wil aan de universiteit een opleiding tot paralegal volgen.

Thuis wil ze zichzelf eerst trakteren op een korte vakantie. Tegelijkertijd wil ze echter haar rijbewijs halen. Maar ze kijkt er ook naar uit om haar dierbaren thuis weer te zien, want het was de eerste keer dat ze zo lang zonder haar vader en moeder was. “Maar het was ook een belangrijke ervaring voor mij,” zei Núria Tomasini terwijl ze afscheid nam.

Mariana Pereira (r.) rondde haar stage af bij de Art & Tech-Space aan de Lindenstraße. Hier samen met medewerker Nathalie Winckler.

Mariana Pereira (17) had een zeer divers werkterrein bij de onlangs geopende Art & Tech-Space aan de Lindenstraße. “We betrokken Marina al snel bij het dagelijkse werk en vooral bij de planning van evenementen,” vertelt staflid Nathalie Winckler. De activiteiten varieerden van het schilderen van paaseieren voor schoolkinderen tot het schrijven van Instagram-posts of het afnemen van interviews met bezoekers van het stadscentrum. “Ik heb het echt gewaardeerd,” zegt Mariana terwijl ze afscheid neemt. Ze werkt nog vier weken af bij het Europe-direct Centre in het districtbestuur van Steinfurt. “Ik heb informatiemateriaal over de EU voorbereid en naar burgers en verschillende instellingen in het Münsterland gestuurd. Ik was betrokken bij het organiseren, voorbereiden en runnen van de Europa-informatiestand op de Marktzauber in het klooster Gravenhorst, nam deel aan een excursie naar de landbouwkamer van NRW in het Haus Düsse en was aanwezig bij een simulatie van het Europees Parlement in de Vredeszaal in het stadhuis van Münster. In de vier weken hier heb ik veel kennis opgedaan over de EU en mijn Engels en communicatie verbeterd. De ervaringen hier zijn van grote waarde voor mijn toekomst,” sloot Mariana haar verblijf in Steinfurt af.