Nieuws

Verschrikking en angst in Trakai

RHEINE/TRAKAI. Verschrikking, vreselijke angsten – en dan nu al voorbereidingen om de vluchtelingen op te vangen die waarschijnlijk uit Oekraïne zullen komen. In de Litouwse zusterstad Trakai van Rheine heeft de militaire inval in Oekraïne tot grote angsten geleid. Toen werd de kleine Baltische staat pas in 1990 weer onafhankelijk van de Sovjet-Unie. “Het was een totaal angstige dag. Deze gebeurtenissen hebben ons zeer diep in ons hart getroffen,” meldt Evelina Sochiene, een medewerkster van de burgemeester van Trakai, in een interview met onze krant. Burgemeester Andrius Satevicius heeft donderdag het initiatief genomen en samen met plaatselijke bedrijven gezorgd voor onderdak voor de oorlogsvluchtelingen, die zeer zeker uit Oekraïne zullen komen. In het ziekenhuis van Trakaier zullen 50 bedden beschikbaar worden gesteld voor de verzorging van gewonde vluchtelingen.

De Trakaier hebben ook hun twee zustersteden in Oekraïne hulp aangeboden: “We hebben contact opgenomen met onze zustersteden Luzk en Ivano-Frankivsk en gevraagd hoe we kunnen helpen, wat we kunnen doen. We weten dat het een zeer moeilijke situatie is. Wij hebben antwoorden ontvangen met een lijst van producten die nodig zijn. We zijn ook al wat dingen aan het kopen. We hebben ook een partnerschap met Koszalin in Polen en samen stellen we een pakket samen om naar de zustersteden in Oekraïne te sturen,” vervolgt Evelina Sochiene.

Er zijn ook veel persoonlijke banden tussen Trakai en Oekraïne. “Bijvoorbeeld, mijn man heeft daar familie. We hebben vandaag veel aan de telefoon gepraat,” zegt de vrouw uit Trakai. “Maar ik weet niet wat er nu gaat gebeuren. Een vriend van mij uit Oekraïne meldde dat militaire colonnes aanvallers gewoon door de steden en dorpen razen. Dus ze zijn er al, bij wijze van spreken, en nu is het Rusland,” beschrijft de jonge vrouw.

In Litouwen volgen de mensen de gebeurtenissen die uit Moskou en Wit-Rusland komen al vele jaren. Vorig jaar bijvoorbeeld heeft de Wit-Russische dictator duizenden vluchtelingen uit Irak en Afrika als “toeristen” naar Wit-Rusland gebracht – en hen vervolgens opzettelijk achtergelaten aan de 680 kilometer lange gemeenschappelijke grens met Litouwen. Meer dan 5000 mensen werden opgepakt in de bossen. Litouwen heeft de EU destijds om hulp gevraagd.

Trakai’s burgemeester Andrius Satevicius op de solidariteitsbijeenkomst voor het Paleis van Cultuur.

De burgemeester van Trakai, Andrevicius, riep de burgers van Trakai donderdag op tot een solidariteitsbijeenkomst voor het Paleis van Cultuur. Talrijke burgers uit de zusterstad van Rheine volgden de oproep. In een oproep aan de bevolking gaf Satevicius echter ook het advies om de aanbevelingen van het Litouwse ministerie van Binnenlandse Zaken op te volgen. De Litouwse regering had donderdag de noodtoestand afgekondigd omdat zij een bedreiging zag voor de belangen van de nationale veiligheid van het land. In gewone taal vreest de regering in Vilnius “hybride aanvallen en provocaties van welke aard dan ook tegen Litouwen, met name aan de grens, in opdracht van de Russische en Wit-Russische autoriteiten”. Aan de grens voeren de Litouwse veiligheidsdiensten tot 10 maart de controles op alle voertuigen op.

De stad Rheine en de jumelagevereniging van de stad hebben rechtstreeks hun solidariteit betuigd met de mensen in Trakai. Bovendien bood Rheine alle hulp aan binnen het kader van haar mogelijkheden. “Onze gedachten gaan uit naar onze vrienden in Trakai en we hopen dat er snel een einde komt aan deze nachtmerrie”, aldus burgemeester Peter Lüttmann.

De Litouwers maken zich echter grote zorgen. “Dit alles brengt ons in Litouwen natuurlijk in grote ongerustheid. Maar we zijn dapper. Kruis je vingers voor ons dat alles goed komt. Maar ik ben er pessimistisch over,” besloot Evelina Sochiene.