Leiria

Staat:
Portugal
Regio:
Centro
Coördinaten:
39° 45′ N, 8° 48′ W
Hoogte:
33 m a.s.l.
Gebied:
565 km²
Bevolking:
128.640 (2021)
Bevolkingsdichtheid:
228 inwoners/km²

Officiële website: 
www.cm-leiria.pt

Toeristische informatie:
www.visiteleiria.pt


Leiria

Geografie

Jong, stedelijk, cultureel, modern, kosmopolitisch – Leiria combineert de levenskwaliteit van een stad buiten de grote agglomeraties met eigentijdsheid en moderniteit.

De gemeente Leiria onderscheidt zich door haar centrale ligging in het land, aangezien zij in de centrale regio van Portugal ligt. Het heeft een oppervlakte van 565,09 km2 en telt ongeveer 128 640 inwoners (voorlopige resultaten van de volkstelling van 2021); ongeveer 65% van de bevolking heeft de werkende leeftijd (2020).

Het bestaat uit 18 gemeenten en ligt relatief dicht bij de belangrijkste stedelijke centra van Portugal, Lissabon en Porto, op respectievelijk ongeveer 1 uur 40 en 2 uur met de auto. Steden als Coimbra, Tomar en Santarém liggen op minder dan een uur rijden. Het ligt ook dicht bij twee belangrijke zeehavens voor vrachtvervoer in Figueira da Foz en Aveiro (respectievelijk ongeveer 60 km en 120 km).

Ofwel via het uitgebreide autowegennet, dat gemakkelijk toegang biedt tot Spanje en Midden- en Noord-Europa, ofwel via de internationale luchthavens van Lissabon en Porto, is de internationale toegang van Leiria ook bijzonder gunstig.

De unieke ligging van Portugal tussen het Amerikaanse, het Europese en het Afrikaanse continent bevordert de toetreding tot de uitgestrekte vrijhandelszone van de Europese Unie en vergemakkelijkt het zakendoen vanuit alle regio’s. Door zijn centrale ligging in het land en zijn goede bereikbaarheid profiteert de regio Leiria op natuurlijke wijze van deze omstandigheden.

Geschiedenis

De stad Leiria is geboren en gegroeid tussen het kasteel en de rivier Lis, en de geschiedenis van de menselijke bewoning in dit gebied is lang. De middeleeuwse stichting ervan gaat terug tot de christelijke heroveringsbeweging tegen de moslims onder leiding van de eerste Portugese koning, D. Afonso Henriques.

Het kasteel van Leiria is nog steeds een monumentaal symbool van de geschiedenis van de stad. Binnen zijn imposante muren zijn de overblijfselen van de verschillende bezettingsfasen bewaard gebleven: van de militaire vesting tot het koninklijk paleis.

Het was juist in de dynamiek van de territoriale veroveringen om de heerschappij van Portugal te vestigen dat de veroverende koning het kasteel in de eerste helft van de 12e eeuw liet bouwen.

Dit was beslist het beginpunt van de intensieve bewoning van de streek van Leiria. Na de stichting van het kasteel breidde de stad zich buiten de muren uit naarmate de bevolking groeide, en de verheffing tot stad en bisdom dateert van 1545.

De heerschappij van Koning D. Dinis (1285-1324) was beroemd om verschillende werken in Leiria die hem de bijnaam “boer” opleverden – het inzaaien van de “Pinhal de Leiria” en het droogleggen van de moerassen aan de oevers van de Lis voor landbouwdoeleinden, waardoor de zeer vruchtbare vallei ontstond die zich uitstrekt van Leiria tot aan de monding van de Lis.

De regio Leiria ligt aan de centrale kust van het land en beschikt over een aantal natuurlijke rijkdommen die de economische dynamiek consolideren die ook vandaag nog kan worden waargenomen.

Van de tijd van de Portugese ontdekkingen (15e/16e eeuw), toen het hout van het dennenbos van Leiria van cruciaal belang was voor de scheepsbouw, tot de glasindustrie (18e/20e eeuw) en de huidige industriële diversiteit.

Politiek

De huidige gemeenteraad is voortgekomen uit de verkiezingen van 26 september 2021 en heeft een ambtstermijn van vier jaar. De regeringscaucus, die in totaal 11 leden telt, met inbegrip van de burgemeester, omvat 9 vertegenwoordigers van de Socialistische Partij (PS) en 3 vertegenwoordigers van de Sociaal-Democratische Partij (PPD/PSD).

De voorzitter is Goncalo Lopes, zijn plaatsvervanger is Anabela Fernandes de la Graca.

Gedetailleerde informatie onder de link https://www.cm-leiria.pt/municipio/camara-municipal/composicao.

Cultuur en toerisme

De regio rond Leiria heeft een zeer rijk cultureel en historisch erfgoed en biedt een verscheidenheid aan culturele evenementen die het hele jaar door plaatsvinden en een breed publiek aanspreken.

Een bewijs van deze dynamiek is bijvoorbeeld het feit dat Leiria in 2019 door de Unesco is uitgeroepen tot “Creatieve Muziekstad”, waardoor het kandidaat is voor de Culturele Hoofdstad van Europa 2027.

Leiria ligt aan de Atlantische Oceaan en biedt bezoekers een uitgestrekt kustgebied met prachtige stranden. Op slechts enkele kilometers afstand bevinden zich de bergen met hun adembenemende landschappen en plaatsen, waarvan vele gemakkelijk bereikbaar zijn via het bestaande netwerk van wandelpaden. Beide zijn het hele jaar door mogelijk dankzij het milde klimaat en de over het algemeen aangename temperaturen in de regio.

Kasteel van Leiria

Ook vandaag nog is het kasteel van Leiria een prominent symbool van de geschiedenis van de stad.

Het bewaart binnen zijn imposante muren de sporen van de verschillende bezettingsfasen, van het vroegere militaire fort tot het koninklijke paleis.

Sinds het begin van de menselijke nederzettingen op het Iberisch schiereiland, toen de belangrijkste werktuigen nog van steen waren, is de mens betoverd door deze fascinerende landschappen tussen de zee en de bergen!

Vele koningen en koninginnen zijn onder de indruk geweest van het fantastische landschap dat vanaf de top van de heuvel kan worden aanschouwd.

D. Dinis was waarschijnlijk de vorst die het vaakst in Leiria verbleef, samen met zijn echtgenote, koningin Santa Isabel, aan wie de legende van het Rozenwonder wordt toegeschreven; dit is slechts één van de vele verhalen die in Leiria zijn ontstaan dankzij deze koningen.

Enkele eeuwen later werd het kasteel, net als de stad, herhaaldelijk verwoest door de Franse bezettingen en tenslotte bijna met de grond gelijk gemaakt.

Dankzij de inspanningen van de vereniging “Vrienden van het kasteel” en van de beroemde Zwitserse architect Ernesto Korrodi, die de restauratiewerkzaamheden heeft uitgevoerd, kon de band tussen dit prachtige gebouw en de bevolking van de stad worden hersteld.

In 2021 werd een groot deel van de site gerestaureerd, waardoor niet alleen het rijke erfgoed nog beter tot zijn recht kwam en het toeristische potentieel werd vergroot, maar ook de hele site voor alle burgers toegankelijk werd gemaakt door de installatie van twee mechanische liften (aan de noord- en zuidzijde) die gratis kunnen worden gebruikt.

Wie uit de stad komt, komt het kasteel van Leiria binnen via de Porta de Albacara. Binnen het zeer goed bewaard gebleven verdedigingssysteem wacht de bezoeker een veelheid aan bezienswaardigheden: de kerk van Nossa Senhora da Pena, de voormalige koninklijke residentie, de Torre de Menagem en niet te vergeten het schitterende uitzicht op het omringende landschap. De middeleeuwse oorsprong van de stad gaat terug tot 1135, toen de vesting werd veroverd door Afonso Henriques. In die tijd liet de eerste koning van Portugal een kleine kapel bouwen ter ere van Nossa Senhora da Penha en droeg hij de vestingwerken over aan D. Paio Guterres, de eerste baljuw van Leiria. Pas na de definitieve herovering door de christenen werden de kasteelmuren aan het eind van de eeuw door D. Sancho I versterkt. In 1324, D. Dinis liet de donjon bouwen, zoals blijkt uit een inscriptie; ook de bouw van het koninklijk paleis en de kerk gaan op deze koning terug. Er zijn echter ook mensen die beweren dat deze gebouwen pas aan het einde van de 14e eeuw, toen D. João I regeerde, werden opgetrokken. Zeker is dat D. Manuel in de 16e eeuw opdracht gaf tot andere werkzaamheden, namelijk de bouw van een sacristie in de kerk. Aan het begin van de 20e eeuw voerden Ernesto Korrodi en de vereniging “Vrienden van het kasteel”, wier werk een beslissende invloed had op het stadsbeeld, omvangrijke verbouwingswerken uit. Zo kreeg het kasteel weer een belangrijke plaats in de geschiedenis van de stad, zij het niet meer in zijn oorspronkelijke functie als vestingwerk. Korrodi, een latere aanhanger van de Romantiek, heeft getracht het middeleeuwse karakter te doen herleven en is erin geslaagd het gebouw de luister terug te geven die het eeuwenlang had uitgestraald voordat het aan verval werd prijsgegeven. Vandaag de dag is de plaats ideaal voor ontspannen wandelingen binnen de muren, en het kasteel, hoog boven Leiria op een heuvel, is het herkenningspunt van de stad geworden.

De kathedraal van Leiria

De kathedraal van Leiria, gebouwd in 1559, is een prachtig en eenvoudig gebouw in maniëristische stijl en wordt, samen met het klooster van Alcobaça en het klooster van Jerónimos in Lissabon, beschouwd als een van de meest volmaakte voorbeelden van de architectuur van parochiekerken. Een van de interessantste aspecten van de kathedraal van Leiria is de afbeelding van de rol van de vrouw in de Evangeliën, aangezien op het hoofdaltaar de Kroning van de Maagd Maria is afgebeeld. Volgens de legende stond er een klokkentoren in de kathedraal van Leiria, maar konden de bewoners aan de andere kant van de stad hun klokken niet horen luiden. Daarom liet bisschop D. Miguel Bulhões e Sousa in 1770 een andere klokkentoren bouwen op de kasteelheuvel, los van de kathedraal. De plaatselijke bevolking zegt dat “Leiria een toren heeft zonder kathedraal en een kathedraal zonder toren”. Het is de enige kathedraal in Portugal zonder een geïntegreerde klokkentoren. De verschrikkelijke aardbeving van 1775, die ook Lissabon door elkaar schudde, beschadigde de voorgevel van de kathedraal ernstig, zodat het jaar daarop met de wederopbouw werd begonnen. De kathedraal van Leiria is een mooi voorbeeld van de waarden van het humanisme en de invloed van de Renaissance.

Museum van Leiria

Het Museum van Leiria is een open venster op het geheugen van een gebied dat al heel lang wordt bewoond, met een nieuwe blik op een complexe werkelijkheid aan het begin van de 21e eeuw.

Het idee, ontstaan tijdens de liberale monarchie, heeft zijn concretisering te danken aan de volhardende inspanningen van Tito Larcher (1865-1932), die gestalte kregen met de oprichting van het Regionaal Museum van Kunstwerken, Archeologie en Numismatiek van Leiria in 1917.

In 2006 werd een begin gemaakt met de werkzaamheden om het klooster Santo Agostinho, een monument uit 1577 (kerk) en 1579 (kloostercomplex), waarin nu het nieuwe museum van Leiria is ondergebracht, weer in het stadsbeeld op te nemen.

Het eigendom van het museum omvat de gemeentelijke kunstcollecties en de archeologische ruimte, die in twee ruimten is verdeeld.

In termen van een holistische kijk op de geschiedenis van het land, bieden de langlopende tentoonstellingen een pad door een rijk en dicht woud van voorwerpen, gebeurtenissen en mythen die een centrale identiteit van het land bepalen.

In de tweede zaal zijn er tijdelijke tentoonstellingen die het mogelijk maken dieper in te gaan op specifieke thema’s en collecties.

Sinds de heropening voor het publiek heeft het Museum van Leiria zowel nationaal als internationaal erkenning gekregen en heeft het verschillende prijzen gewonnen.

Om alles te weten te komen wat de gemeente Leiria te bieden heeft, bezoek https://www.visiteleiria.pt/.

Economie en infrastructuur

De economische activiteit van de regio Leiria heeft aspecten die haar onderscheiden van andere nationale gebieden en die haar voordeel als investeringslocatie versterken.

De gemeente Leiria is goed voor ongeveer 50% van de bedrijven in de regio, met de be- en verwerkende industrie als koploper wat het aantal werknemers betreft (2019).

Het is een sector die sterk bijdraagt tot het regionale BBP: ongeveer 43% van de economische activiteit van deze bedrijven is gevestigd in de 34 huidige industriezones van de gemeente Leiria. Het concurrentievoordeel ligt in de sterke ondernemerscultuur van de regio, die innovatie combineert met industriële traditie, de beschikbaarheid van geschoolde arbeidskrachten en goede verbindingen met externe markten.

Het gemiddelde maandloon van werknemers in de industriële sector in de gemeente Leiria bedraagt 1.159,28 euro (2018), gevolgd door de dienstensector met 1.053,74 euro (2018).

Wat de internationale handel betreft, is ongeveer 80% van de uitvoer van het land afkomstig van handel binnen de EU en de resterende 20% van handel buiten de EU.

In die zin zet de gemeente zich in om de ontwikkeling van de industriële sector, met inbegrip van ICT, te volgen en te bevorderen door structureel flexibele en technologisch uitgeruste ruimten aan te bieden ter bevordering van innovatie in het industriële ecosysteem van de regio.

Het Estádio Dr. Magalhães Pessoa is een stadion van de eerste divisie voetbalclub União Leiria. Het stadion heeft een capaciteit van 30.000 toeschouwers en werd officieel geopend op 19 november 2003 met de wedstrijd Portugal tegen Koeweit (8-0). Het stadion is gebouwd door architect Tomás Taveira en is eigendom van de gemeente Leiria. Het stadion, dat is uitgebreid van 11.000 tot 30.000 zitplaatsen, maakt deel uit van het gemeentelijk sportcentrum.