Nieuws

“Het was een geweldige ervaring”

"Schichtwechsel": Verabschiedung der ersten drei Praktikanten und Begrüßung des neuen Trios durch Bürgermeister Peter Lüttmann und Reiner Wellmann im Rathaus. (Eine Praktikantin war leider schon abgereist).

Leiria Stages van tien weken voor jongeren uit de zusterstad afgerond

Rheine. Leiria Sinds een paar dagen zijn ze terug in hun geboortestad: Fabiana, Ines en Joao. Rheine Tien weken lang waren ze te gast bij de stedenband om op verschillende plaatsen werkervaring op te doen. Rheine Van januari tot maart brachten drie jongeren van de Escola Secundaria Francisco Rodrigues Lobo het eerste deel van hun stage door in tot half maart. Leiria Net als vorig jaar gaf de jumelagevereniging zes jongeren uit de Portugese zusterstad de kans om de wereld van het werk in een ander Europees land te ervaren en ervaring op te doen als onderdeel van een Europees Erasmusprogramma. “Een vermoeiende, uitdagende – maar ook erg leuke tijd voor alle betrokkenen,” vat Reiner Wellmann, voorzitter van de stedenbandvereniging, samen. LeiriaDe jongeren vlogen terug naar huis met veel positieve ervaringen in hun bagage. “Het was een geweldige ervaring,” was de algemene conclusie op de laatste bijeenkomst.

Jao (r.) had het gevoel dat hij deel uitmaakte van een grote familie met Iris en Thorsten Grünberg.

“Ik had het gevoel dat ik hier deel uitmaakte van een grote familie!” Joao Borges geeft Iris en Thorsten Grünberg, eigenaren van café Echtzeit, een groot compliment. En hij verwijst dit ook naar het team waarin hij tien weken lang werkte. “Hij was een geweldige teamspeler, vastberaden en bereid om te leren,” zegt Iris Grünberg en prijst de 18-jarige. “We hadden altijd het goede gevoel dat we op hem konden rekenen,” vervolgt Grünberg. Joao heeft zelfs gevraagd of hij in de tweede helft van het jaar terug kan komen om geld te verdienen voor zijn studie. De Grünbergs gingen graag akkoord – maar er is één probleem: Joao heeft nog steeds een Braziliaanse identiteitskaart. En het is niet zo gemakkelijk om werk te krijgen in de EU, al is het maar voor een paar maanden…

Ines kreeg veel steun van Ralf Kamp.
Fabiana in het Europe Direct Centre met manager Frank Schmitt.

Rheine Ines en Fabiana deden andere ervaringen op bij TV Jahn en het Europe Direct Centre in het district Steinfurt. Bij laatstgenoemde was Fabiana Aragao vooral betrokken bij de voorbereiding van de Europese verkiezingen. “Over het geheel genomen was Fabiana een grote aanwinst voor ons. Naast haar grote en betrouwbare steun bij de vele activiteiten voor de Europese verkiezingen, was haar aanwezigheid een voordeel voor de samenwerking in het team van het Cultureel Bureau in het algemeen,” meldt Martin Schmitt, hoofd van het Europe Direct Centre.

Dinis (rechts) met Frank Tischner en Aika Drescher (Internationale Beroepsopleiding).

Cristina Alvarez Blanco en Dinis Antonio Caseiro zijn meteen aan het werk gegaan. Rheine Ze begonnen hun stages bij architectenbureaus in Ibbenbüren en Neuenkirchen. Later stapten ze over naar de vereniging van ambachtslieden in het district. Dinis bouwde onder andere een fotolijst en een schaakbord in de timmerwerkplaats, terwijl Cristina graffiti en geometrische figuren met kleur ontwierp. “Het is onze taak om de jongeren iets mee te geven dat ze kunnen meenemen op hun reis,” concludeerde Frank Tischner, directeur van de vereniging van ambachtslieden in het district. En omdat beide stagiairs in Portugal binnenhuisarchitectuur willen gaan studeren, raadde hij hen tot slot aan om eerst een relevante ambachtelijke opleiding af te ronden – en dan pas te gaan studeren. Beiden gaven overigens hoge cijfers aan de kantine van de Vereniging van Districtsambachtslieden, waar ze elke dag te gast waren. Catia Gomes bracht tien weken door als stagiaire direct in het stadsbestuur en vooral op de bouwafdeling.

“We willen alle bedrijven, autoriteiten en dienstverleners bedanken die stageplaatsen beschikbaar hebben gesteld. Leiria We willen ook de gastgezinnen bedanken die gedurende zo’n lange periode jongeren hebben opgenomen,” besluit Reiner Wellmann. Rheine Leiria Als tegenprestatie zullen jongeren uit de omgeving in de herfst stage lopen bij bedrijven in de omgeving. De jumelagevereniging is trots op deze prachtige Europese samenwerking. “De afgelopen zes maanden hebben ons echter laten zien dat dit soort taken nauwelijks op vrijwillige basis kunnen worden uitgevoerd. Daarom zullen we, als we de stages in 2025 willen voortzetten, op zoek moeten naar nieuwe manieren, misschien met de hulp van middelbare scholen,” besluit Wellmann.