Nieuws

Sterke verschuiving naar rechts in Bernburg

Rheine. De Europese verkiezingen zijn voorbij – winnaars en verliezers zijn nog steeds bezig met het analyseren van de resultaten. RheineMaar hoe verliepen de verkiezingen in de Europese zustersteden? Rheine De stedenbandvereniging vroeg het haar partners en verzamelde de gegevens. Het resultaat in een notendop: in één geval beleefden de burgers een blauw wonder, en in meerdere opzichten. RheineNet als in de rest van Europa stemden meer mensen in de zustersteden op rechts-populistische partijen. Bernburg Borne Leiria Trakai Hoe ging het stemmen in , (Nederland), (Portugal) en (Litouwen)?

BernburgIn de stad aan de Saale werden zondag Europese en lokale verkiezingen gehouden, net als in heel Saksen-Anhalt. Bernburg Bij de Europese verkiezingen was de AfD duidelijk de sterkste partij met 36,2 procent, voor de CDU (21,2 procent) en de Sarah Wagenknecht Alliantie (12,7 procent). Ver daarachter haalde de SPD 8,2 procent, de FDP 3,2 procent en de Groenen slechts 2,4 procent.

Bernburg Het beeld is heel anders bij de lokale verkiezingen in . Hier is de CDU de sterkste partij met 28,7 procent, voor de AfD (25,9 procent). Ze werd gevolgd door de FDP met 12 procent en de linkse partij met 8,9 procent. De SPD kreeg 7,3 procent en de Groenen 3,7 procent. De samenstelling van de raad komt echter niet overeen met het aandeel van de partijen in de stemmen. Bernburg Het resultaat van de AfD zou recht hebben gegeven op tien zetels in de raad. Omdat de AfD slechts vier kandidaten heeft voorgedragen, komen alleen deze in de raad. De nieuwe raad zal daarom slechts 34 leden tellen in plaats van de vorige 40.

Borne BorneDe Europese verkiezingen in leidden tot grote verschuivingen. De Partij voor de Vrijheid van Gert Wilders steeg met 13,4 procent naar 15,5 procent en staat daarmee op de tweede plaats in de Nederlandse zusterstad. Voor hem staat een alliantie tussen GroenLinks en de SPD met 16,3 procent. Dat is 9,8 procent minder dan bij de vorige verkiezingen. De partij “Nieuw Sociaal Contract”, een nieuwe formatie van voormalige christendemocraten, behaalde 15 procent vanaf een staande start. Het CDA (CDU) haalt nog steeds 10,7 procent (-18 procent). En de Burger Boeren Beweging (BBB) haalt 9 procent in haar eerste Europese verkiezingen. De FvD, een radicaal rechtse en eurosceptische partij die ook dicht bij Vladimir Poetin staat, haalt 2 procent – een daling van 7,4 procent.

LeiriaIn de Portugese zusterstad behaalden de sociaal-conservatieve partijen samen 38,6 procent van de stemmen. De socialistische partij haalde 23,9 procent, de liberalen 11,5 procent en de rechts-radicale CHEGA-partij 9,7 procent van de stemmen. Leiria De Groenen moesten genoegen nemen met 3,4 procent in .

TrakaiDe opkomst in Litouwen bereikte met 28,6 procent een historisch dieptepunt. De campagne Litouwse Polen/Christelijke gezinnen haalde 19,4 procent van de stemmen.

procent. Ze werd gevolgd door de sociaaldemocraten met 14,7 procent en de Homeland Union/Christian Democrats met 14 procent. De Liberale Beweging haalde 13,8 procent. Trakai TrakaiVoormalig burgemeester en nu Seim-Europarlementariër Edita Rudeliene slaagde er dus niet in om voor de liberalen in het Europees Parlement te komen. s Burgemeester Andrius Satevicius betreurde de lage opkomst in Litouwen: “Als gevolg daarvan zijn er in het nieuwe Europees Parlement mensen gekozen die dichter bij de Russische Doema staan dan bij het Europees Parlement.”

-www.friendsineurope.com