Nieuws

Samenwerking Falkenhof Haus Münstermauer

Nieuwe museumdirecteur Dr.. Ute Koch bezoekt bouwplaats

Rheine.”Waarom zouden we het gebouw aan Münstermauer 27 niet gebruiken als buitenpost voor tentoonstellingen van het Falkenhof Museum?We zouden heel dankbaar zijn als we van uw werk zouden kunnen profiteren”. RheineDit was de conclusie van Dr. Ute Koch, de nieuwe directeur van de gemeentelijke musea, na een informatief bezoek aan het historische juweel aan de muur van de kathedraal.De voorzitter van de vereniging, Dr. Peter Rohlmann en zijn plaatsvervanger Bernhard Busch, en de historici Angelika Pries en Stefanie Remberg gaven Koch en haar collega’s een rondleiding door het bouwterrein en lichtten ook de huidige historische onderzoeksresultaten toe.De restauratiewerkzaamheden bevinden zich momenteel in de laatste fase.De steigers voor het gebouw worden de komende week afgebroken.En de opening met de NRW-minister van Bouw Ina Scharrenbach staat gepland voor 6 september. Rohlmann begon met het uitleggen van de betekenis van het onopvallende gebouw: “Dit muurhuis is een van de slechts tien gebouwen van zijn soort die nog overeind staan in Duitsland.Het is ook het enige met een veeplank in het midden van het huis,” meldt de voorzitter.Het gebouw, waar eeuwenlang wol- en lakenwevers woonden, werd daarna een slagerij. Het gebouw wordt na 6 september geopend als klein museum.Op 12 stations komt een digitaal zelfontdekkingsconcept met behulp van QR-codes die leiden naar korte video’s met uitleg.Omdat het huis niet kan worden omgebouwd tot een drempelvrij museum, zullen de video’s ook beschikbaar zijn op de website van de vereniging.Het educatieve concept, dat de geschiedenis van het gebouw op een leeftijdsgerichte manier toegankelijk maakt voor zowel basisschoolkinderen als jongeren in de onderbouw en de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, kon ook op belangstelling rekenen. “We konden ons voorstellen dat naast de gevestigde monumenten zoals het Falkenhof, waar de adel woonde, en de kerken en het Bentlage-klooster, een huis voor de “kleine mensen” het verhaal van de stad zou vertellen,” legde Rohlmann uit aan de groep bezoekers.Van dit drieluik zou zeker iets gemaakt kunnen worden om de aantrekkingskracht van de stad te vergroten.Onderwerpen voor evenementen zouden bijvoorbeeld de geitenindustrie in de 19e eeuw of het leven van de familie Brüning door de eeuwen heen kunnen zijn. Samenwerking met de cultuurafdeling van de stad moet zeker mogelijk zijn, zei Dr. Koch tijdens de afsluitende discussie in het koffiehuis.Rheine Het onderwerp wolwevers is ook zeer interessant.”Wij hebben er ook belang bij dat deze plek functioneert”, concludeerde de museumdirecteur.