Nieuws

Badgasten in de Falkenhof

Tentoonstelling “In het zwembad” – Focus op een schilderij van Carlo Mense

Rheine Het buitenzwemseizoen is begonnen en zelfs in het Falkenhofmuseum kun je momenteel badgasten ontdekken: een nieuwe tentoonstelling op de bovenste verdieping (grafisch kabinet) van het Falkenhof maakt het mogelijk. Rheine In het middelpunt van de tentoonstelling staat het schilderij “In het zwembad”, dat de beroemde Rijnlandse expressionist Carlo Mense rond 1960 schilderde en dat zijn weduwe Vera Mense uit de nalatenschap van de kunstenaar voor het museum verwierf. In het oeuvre van Mense neemt dit schilderij, waarvan de felgekleurde vlakken doen denken aan een mozaïek, een bijzondere positie in als realistisch alledaags tafereel uit de jaren 1960. Na meer dan twintig jaar is dit bijzondere werk nu weer voor het publiek te zien. Daarnaast worden vergelijkende voorbeelden van Carlo Mense en documenten, grafieken en foto’s met betrekking tot het thema “Mensen aan het water” gepresenteerd.

RheineDe tentoonstelling gaat ook in op de geschiedenis van het zwemmen bij . Er zijn onder andere een handgetekende plattegrond van het rivierbad aan de Ems, dat in 1927 werd gebouwd, en foto’s en kaartjes van het openluchtzwembad aan de Kopernikusstraße, dat in 1952 werd geopend. Het wordt duidelijk dat de geschiedenis van het zwemmen niet alleen over sportwedstrijden, vrijetijdsactiviteiten en gezondheidszorg gaat: Rheine In een tijd waarin nog niet alle huizen een badkamer hadden, werden zwembaden ook gebruikt voor persoonlijke hygiëne en verzorging. RheineDoor middel van een aantal foto’s en filmbeelden van de baden slaat de tentoonstelling een brug naar het heden, dat wil zeggen naar de opening van de “Aqua Reni” baden in januari van dit jaar.

Onder de schatten uit de museumcollectie die voor de zomertentoonstelling in het Falkenhof zijn opgegraven, zijn olieverfstudies van Alexei von Assaulenko die het strandleven aan de Middellandse Zee uitbeelden. Rheine Het stadsarchief, het Siebengebirgsmuseum Königswinter, particulieren en de beeldhouwster Birgit Rehfeldt uit Ostfildern ondersteunen de presentatie ook met bruiklenen, waarvan de “omgekeerde zwemsters” het onderwerp vanuit een compleet nieuw perspectief bekijken.

De tentoonstelling “In het zwembad. Een schilderij van Carlo Mense in beeld” is vanaf nu tot 15 september 2024 te zien in Museum Falkenhof.

Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag 14.00 – 18.00 uur en zondag 10.00 – 18.00 uur

Toegang: gratis

Zondag 26 mei Korte rondleidingen door de tentoonstelling met conservator Christiane Kerrutt van 15 – 17 uur

Rheine Informatie: Bezoekersbalie van de gemeentelijke musea 05971 939 711