Nieuws

Kleuters van het AWO-dagverblijf exposeren in de stadsbibliotheek

Die Vorschulkinder des AWO-Kindergartens zusammen mit ihrer Kita-Leiterin Sabine Hartger, der kommissarischen Leiterin der Stadtbibliothek Rheine, Kirsten Deters sowie zweien ihrer Betreuer bei der Präsentation ihrer Werke.

Rheine. Wie denkt dat kunstenaars volwassen moeten zijn om met kleur en schildertechnieken om te kunnen gaan om expressieve kunstwerken te kunnen maken, heeft het mis. En wie denkt dat kleuters alleen maar koppotigen of cirkels en lijnen schilderen, heeft het dubbel mis.

De kleuters van de AWO-kleuterschool in de Plackenstraße lieten het iedereen zien. Onder de titel “Welke kleur heeft water?” openden ze hun tentoonstelling in de stadsbibliotheek Rheine (voorheen bouwmarkt Toom aan de Osnabrücker Str.). Tegelijkertijd is er een mediatentoonstelling over het onderwerp “water”, waarbij de bestaande tentoonstelling in endless.muensterland (Walfluken in het Salinenpark) is aangevuld met media over het onderwerp “water”.

Maar wat is er zo bijzonder aan de werken? De kinderen namen eerst deel aan een workshop in het LWL Museum voor Kunst en Cultuur in Münster. Onder de werktitel “Ondergedompeld!” onderzochten de jonge kunstenaars vervolgens het element water en de vraag “welke kleur heeft water eigenlijk?”. Ze werden geïnspireerd door de Franse kunstenaar Yves Klein, voor wie de essentie van kunst lag in de zuiverheid van de gebruikte kleur. Tijdens zijn leven besloot hij daarom om alleen de kleur blauw te gebruiken in zijn kunstwerken.

Vervolgens experimenteerde hij met pipetten waarmee de inkt op glazen ruiten werd gedruppeld, gespoten en geschilderd. De resultaten van deze werken laten de visuele rijkdom zien die water in zijn hele spectrum biedt. Soms troebel, soms helder, soms gewoon blauw of grijs of gekleurd, soms rustig of bruisend. Iedereen die nu nieuwsgierig is geworden, kan alle werken tot 7 juni bekijken tijdens de gebruikelijke openingstijden van de bibliotheek (in de uitleenruimte). Het is zeker de moeite waard.