Nieuws

Voor het eerst actief betrokken bij Dodenherdenking

Erstmals legte Rheines Bürgermeister Dr. Peter Lüttmann ein Blumengesteck am Mahnmal nieder.

Burgemeester en partnervereniging leggen bloemstukken bij het gedenkteken in de partnergemeente Borne

Borne/Rheine. In het verleden mochten Duitsers niet aanwezig zijn bij de nationale dodenherdenking op 4 mei in Nederland. Op deze dag werden alle Nederlandse mannen en vrouwen herdacht die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties, maar ook bij vredesoperaties. Mensen wilden onder elkaar zijn.

Dit is de afgelopen jaren veranderd: De burgemeester van de stad Rheine en het bestuur van de stedenband zijn ook uitgenodigd voor deze viering en voor “Bevrijdingsdag” op 5 mei. Dit was afgelopen zaterdag ook het geval in Borne.

Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met de uitbreiding van de dodenherdenking in Nederland. Oorspronkelijk herdacht“de nationale dodenherdenking ” alleen Nederlandse soldaten en verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. In de loop der jaren kwamen daar andere groepen bij. Hieronder vallen bijvoorbeeld de slachtoffers van de militaire operaties in Nederlands-Indië en die van de vredesoperaties van de Verenigde Naties waaraan Nederland deelnam, zoals in Bosnië en Afghanistan.

Zaterdag ging de gezamenlijke herdenking een stap verder: waar de gasten van Rheine de afgelopen jaren meer een “stille toeschouwer” waren, waren zij voor het eerst actief betrokken bij de herdenkingsceremonie. Op uitnodiging van Borner burgemeester Jan Pierik en de “Stichting Comité 4 en 5 mei Borne”, die verantwoordelijk is voor de organisatie van de herdenkingsdagen, legde Rheines burgemeester dr. Peter Lüttmann een bloemstuk bij het gedenkteken in het centrum van de gemeente. De voorzitter van de vereniging ter bevordering van stedenbanden Rheine Reiner Wellmann legde samen met de voorzitter van het partnercomité Borne-Rheine, Gertjan Rozendom, ook een bloemstuk bij het gedenkteken.

De voorzitters van de partnerverenigingen, Gertjan Rozendom (links) en Reiner Wellmann, herdachten de overledene ook met een bloemstuk.

Tijdens de kleine herdenkingsdienst in de oude kerk in AltBorne werden de burgemeester van Rheineen de leden van het Rheiner samenwerkingscomité persoonlijk verwelkomd door de Borner burgemeester. In zijn toespraak ging burgemeester Jan Pierik ook in op de huidige situatie in het Midden-Oosten: “De recente opleving van antisemitisme in ons land houdt ook verband met de explosie van geweld in het Midden-Oosten. We hebben de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober met afschuw gadegeslagen. En we zijn geschokt door het grote aantal burgerslachtoffers in Gaza.”

Vanaf de kerk leidde de route door de straten van Borne, waarvan de huizen waren versierd met halfstok gehangen Nederlandse vlaggen, naar de rally op “Rheineplein”. Honderden mensen, waaronder veel jongeren, stonden al te wachten op de “begrafenisstoet”, die werd geleid door trommelaars.

Om 20.00 uur kon je letterlijk een speld horen vallen. Want toen was er twee minuten stilte ter nagedachtenis, en dit was uniform in het hele land.

Na de kranslegging nodigde de Bornenser de gasten van Rheine uit in het gemeentehuis. Hier genoten ze van koffie en lekkere Korinthenstuten terwijl ze met vrienden praatten.

Een van de vele ontmoetingen tussen de twee partnergemeenten vindt donderdag opnieuw plaats: Een grote bus zal naar de Europawiese in het stadspark in Borne rijden, zodat ze na de gezamenlijke herdenking ook weer samen feest kunnen vieren.