Nieuws

Europese avond in het Falkenhof

Strauhspier steht für plattdeutsche Sprache und Musik. Aber nicht nur die, sondern auch europäische Märchen und Gedanken zur Zeit gibt es in der „Langen Europanacht“ im Falkenhof zu erleben.

Rheine. Bezoekers van de “Europanacht” kunnen aanstaande zaterdag, 4 mei 2024, een “sprookjesachtige” avond beleven op het Falkenhof. De European Fairytale Society, de muziekschool en cultuurprijswinnaars Otto Pötter en Strauhspier organiseren de lange avond in de Bürgersaal. Voorafgaand nodigt Michelle Adam van Museum Falkenhof je echter uit voor een korte rondleiding om 18.30 uur. Haar thema: “Europa op tafel”.

Pizza, sinaasappels of schelvis: tegenwoordig kunnen we in de supermarkt elke dag producten uit heel Europa kopen. Ze verrijken onze voeding en zijn bijzonder populair bij ons. Dit doet je afvragen of er in de 18e en 19e eeuw al een internationale uitwisseling van goederen bestond. Dit kan worden bewezen door de geschiedenis van de familie Morrien. Tijdens haar rondleiding door delen van de Falkenhof presenteert Michell Adam het glaswerk en serviesgoed van de familie dat eeuwen geleden in de Falkenhof werd gebruikt en in veel verschillende Europese landen werd geproduceerd.

Daarna volgt om 19.30 uur een “Sprookjesuur met muziek” in de Bürgersaal van het Falkenhof. De European Fairytale Society en de muziekschool Rheine nodigen u uit om hierbij aanwezig te zijn. Zoals altijd belooft verhalenvertelster Christel Bücksteeg een spannende vertelavond, verrijkt door het strijkorkest en het blokfluitensemble “Alegria”.

Om 21.00 uur is het in de Bürgersaal ook tijd voor “Drinnkieken uohne antekloppen -Strauhspier sägg’n hiärtlick Willkuemmen!”. Vrienden van de Nederduitse taal en muziek zijn bekend met de bekroonde “drie rietjes”, waar iedereen die de Nederduitse taal niet wil laten sterven zich aan vastklampt. Zelfs na meer dan 40 jaar podiumervaring heeft de groep de liefde voor de Nederduitse taal en het maken van muziek niet verloren. Zoals Nikolaus Evers zegt, is het publiek door de jaren heen met de groep meegegroeid en vandaag de dag verbinden ze generaties met elkaar. Maar wie houdt er niet van de “tragikomische banaliteit, de verhalen over liefde, lust en boerenkool”.

Levensbegeleider en schrijver Otto Pötter, die ons dagelijks leven, onze maatschappij en onze tijd observeert en beschrijft, heeft speciaal voor deze avond een gedicht geschreven. “Europa” is de titel van zijn gedachten over de huidige tijd en geeft ons moed voor de toekomst die Europa ons kan garanderen