Nieuws

Een ontroerende algemene vergadering

Irina Lebsack (l.) und ihre Nichte Daria Kushnirenko berichteten über die Hilfe des Städtepartnerschaftsvereins.

Jumelagevereniging wil mensen in Oekraïne ook in de toekomst blijven steunen

Rheine. “2023 was een geweldig jaar voor de stedenbanden. Het jaar was zeer uitdagend en leidde tot een recordaantal ontmoetingen tussen mensen in de zustersteden,” zei Reiner Wellmann, voorzitter van de stedenbandenvereniging Rheine, tijdens de jaarlijkse algemene vergadering in het stadhuis in het weekend. Veel leden kwamen luisteren naar de terugblik op het afgelopen jaar en de vooruitzichten voor evenementen in 2024. Ook de bestuursverkiezingen stonden op de agenda. De aanwezigen waren diep geraakt door een verslag van de 17-jarige Oekraïense Daria Kushnirenko en Irina Lebsack.

“Zij staan voor de relaties met onze stadspartners Borne, Bernburg, Leiria en Trakai. Ze zijn een vaste waarde,” zei locoburgemeester Fabian Lenz in zijn welkomstwoord. De betrokkenheid van de vereniging geeft mensen uit de zustersteden een gezicht voor alle Rheinensers. Rheinenser. “We leren veel over deze steden en wat de mensen die er wonen bezighoudt en bezighoudt. We leren ze kennen en dat schept toenadering, begrip en vriendschappen. Jouw organisatie werkt als een multiplicator. En dat is vooral belangrijk in deze tijden en in het jaar van de Europese verkiezingen,” vervolgt Lenz. Reiner Wellmann bedankte de locoburgemeester en het bestuur voor hun steun. Zonder hen zou het werk van de vereniging niet in deze mate mogelijk zijn.

De terugblik op het jaar bestond grotendeels uit een terugblik op de vele activiteiten ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum met de zusterstad Borne. Gerd Cosse liet een video zien waarin de vele gezamenlijke evenementen in herinnering werden gebracht. Het schooluitwisselingsprogramma met Leiria (Portugal) werd verlengd. Zes stagiaires van de Escola Secundaria de Francesco Lobo waren ook te gast op Rheine. De stedenband is ook dit jaar actief en ondersteunt de accommodatie en het zoeken naar stageplaatsen. Reiner Wellmann bedankte alle bedrijven die stagiaires hadden aangenomen. Hij bedankte ook de stad Rheine, de technische bedrijven, het EEC en vooral de vereniging van ambachtslieden uit het district.

Vorig jaar nodigde de stedenband Nijole Miskinite en Jonas Kriauciunas, de “vroedvrouwen” van het partnerschap, uit van Trakai. Zij hadden zich teruggetrokken uit het actieve werk. De stad Rheine en de jumelagevereniging eerden hun inzet tijdens een ceremonie. De nieuwe burgemeester Sonja Ristow reisde vanuit Bernburg met een delegatie naar de Rheine-Bernburg dagen. Al met al een arbeidsintensief jaar met veel ontmoetingen.

Johann Stoffers (links) kreeg een klein cadeautje van Reiner Wellmann toen hij de raad verliet.

Er waren alleen unanieme resultaten bij de bestuursverkiezingen. Reiner Wellmann werd voor nog eens twee jaar in functie bevestigd. Penningmeester Ingrid Brauer en de assessoren Gerd Cosse en Winfried Hülsbusch werden ook herkozen. Ildefons Kirfel werd nieuw gekozen. In de toekomst zal hij in het bijzonder verantwoordelijk zijn voor het uitwisselingsprogramma met Leiria. Johann Stoffers stelde zich niet herkiesbaar. Reiner Wellmann bedankte hem voor zijn inzet in de afgelopen acht jaar op vele gebieden van stedenbanden. Udo Bonk werd de nieuwe commissaris.

Het aantal leden steeg vorig jaar tot 264 dankzij elf nieuwe leden. De vergadering herdacht de overleden leden Elfriede Erben, Herbert Büscher, Theresia Weichel, Winfried Wewer en Udo Mollen in een minuut stilte. Het kasverslag van Ingrid Brauer liet een gezonde financiële structuur zien. De vereniging ondersteunde het jongerenuitwisselingsprogramma met Leiria met 3000 euro. Het volume aan donaties voor Oekraïne bedroeg in totaal ongeveer 16.000 euro. Dit werd ook gebruikt om de hulp aan getraumatiseerde en gewonde kinderen direct ter plaatse te ondersteunen.

De Oekraïense Irena Lebsack en haar 17-jarige nichtje Daria Kushnirenko gaven korte presentaties over wat dit concreet betekent. Lebsack sprak haar dank uit voor de vele ondersteuningsprogramma’s in Nikolajev, Odessa en Kharkiv. “Er zijn veel mensen die niet konden vluchten voor bommen en raketten,” meldde ze. Veel kinderen waren getraumatiseerd en leden aan psychologische problemen. Daria Kushnirenko zei dat ze op 14-jarige leeftijd haar huis moest verlaten vanwege de oorlog. “We beleefden hier trieste momenten toen een raket mijn stad trof en gelukkige momenten toen ik met Kerstmis aankondigde dat ik geslaagd was voor de centrale examens op mijn school,” zei ze. Een groot aantal van haar vrienden zien hun toekomst in Duitsland, net als zij. “We zijn dankbaar dat we een warm en comfortabel huis hebben waar we weten dat we veilig zijn. We zijn blij dat we veel Duitsers hebben ontmoet die een groot hart hebben en zeker onze tweede familie zijn geworden,” vervolgde ze. De zaal was al lang muisstil toen ze vervolgde: “Alle mensen uit Oekraïne zijn oneindig dankbaar dat ze in zulke moeilijke tijden een tweede kans hebben gekregen om ons leven te redden van de oorlog en een nieuw leven te beginnen waar we vrij en veilig zijn. De leden van de vereniging applaudisseerden waarderend. En de stedenbandvereniging zal haar gerichte steun aan kleinere projecten in de toekomst zeker voortzetten.

Bernd Weber presenteerde de campagnes voor de Europese verkiezingen.

Tot slot presenteerde Bernd Weber de gezamenlijke activiteiten in de aanloop naar de Europese verkiezingen die werden georganiseerd en uitgevoerd door de Europese Unie Steinfurt, de Society for Security Policy en de jumelagevereniging. Zo is er bijvoorbeeld een “Lange Europese Nacht” gepland in cafés en culturele instellingen op 4 mei.

https://youtu.be/UZbLCHnsKeU

https://youtu.be/1XaGoAyeueU