Nieuws

Wat een “aanstekelijke” vreugde!

Intercultureel vrouwenfestival voor Internationale Vrouwendag 2024

Rheine. Ook dit jaar organiseerde de migratie- en integratiedienst van Caritas Rheine samen met het steun- en adviesteam voor migranten van de stad Rheine een festival voor vrouwen ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag op 8 maart 2024. Ze werden actief ondersteund door toegewijde vrouwen van het Internationaal Taalcafé van het Centro S. Antonio en de kookgroep van de stad Rheine.

Van 14.30 tot 19.00 uur kwamen ongeveer 120 vrouwen bijeen in het interculturele ontmoetingscentrum Centro S. Antonio aan de Ludwigstraße 9 in Rheine om samen feest te vieren. Na een kort welkomstwoord van de organisatoren en een korte inleiding over Internationale Vrouwendag werden de gasten uitgenodigd op een reis rond de wereld. Bij acht stands boden vrouwen uit Oekraïne, Afghanistan, Sri Lanka, Syrië, Marokko, Rusland, Kazachstan en Duitsland een kleurrijke verscheidenheid aan lokale gerechten aan en gaven ze informatie over de betekenis van Internationale Vrouwendag in hun land van herkomst. “Op Internationale Vrouwendag vind ik het belangrijk dat vrouwen nooit de moed verliezen om hun stem te verheffen en op te komen voor hun rechten en dromen. Daarom ben ik blij dat het mogelijk is om deze dag te eren met een dergelijke viering in Rheine,” zei Anna Sievert van de stad Rheine in haar inleiding.

Terwijl Internationale Vrouwendag in sommige landen zoals Oekraïne en Rusland erg belangrijk is, speelt het in andere landen nauwelijks een rol. In Sri Lanka daarentegen worden op negen avonden van het jaar drie godinnen gevierd, die kracht, onderwijs en welvaart symboliseren. In Syrië wordt Vrouwendag op 21 maart gevierd als Moederdag. Na deze korte reis om de wereld voerden de afzonderlijke vrouwengroepen traditionele dansen uit en daarna boden de vrouwen uit Sri Lanka alle gasten de kans om mee te doen met een Bollywood danspas. Dit maakte de dansvloer open voor iedereen en er werd veel gedanst en gelachen. Iedereen die dat wilde kon in een aangrenzende ruimte in goed gezelschap souvenirfoto’s maken van deze heerlijke middag. “Wat een heerlijk feest, vooral in deze tijd van het jaar, het is zo goed om samen met zoveel vrouwen uit verschillende landen feest te vieren in een sfeervolle omgeving,” vatte een bezoekster van het Internationale Vrouwenfestival in het Centro S. Antonio het samen.

Tot slot maakten de vrouwen een boom van hun vingerafdrukken op een groot doek om Internationale Vrouwendag te symboliseren. “Ik ben erg blij dat zoveel verschillende vrouwen opnieuw op onze uitnodiging zijn ingegaan en hebben bijgedragen om het festival zo ‘kleurrijk’ te maken en in zo’n waarderende, vrolijke sfeer. Ik wil alle vrouwen bedanken die hun land van herkomst presenteerden en een waardevol inzicht gaven in de geschiedenis van hun land en het rolmodel van de vrouw,” zei Natalie Holthaus van Caritas Rheine.

Foto’s: ©Caritas Vereniging Rheine.