Nieuws

“Dit wordt een echt sieraad!”

RheineHet nieuwe hoofd culturele zaken Jan-Christoph Tonigs was enthousiast over het gebouw Münstermauer 27.

Rheine. “Ik ben erg enthousiast over hoe het gebruikt gaat worden. Het wordt hier echt een juweeltje!” Rheinehet nieuwe hoofd culturele zaken, Jan-Christoph Tonigs, was enthousiast over het Münstermauer 27-gebouw en de vele verhalen eromheen. Tijdens een bezoek gaven Dr. Peter Rohlmann, voorzitter van de Historische Oude Stad Vereniging Rheine (HAR), en architect Christoph Achterkamp een rondleiding door het historische juweel.

In veel van de kamers zijn momenteel nog ambachtslieden aan het werk. De laatste spurt, zogezegd, na bijna twee jaar restauratie- en herstelwerkzaamheden. Op veel plaatsen kun je al zien hoe het bijna 700 jaar oude gebouw, dat op een deel van de stadsmuur is gebouwd, er in verschillende tijdperken uitziet.

Of het nu gaat om de bouwwijze met berkenhouten wanden, de zandstenen tegels in de voormalige woonkamer, de originele handgeschilderde Delftse tegels, die alleen in de “salon” als veegrand dienden, of de originele oude ramen uit 1850. Tonigs was dankbaar dat hij de geschiedenis van het huis aan den lijve kon ondervinden. Hij was vooral geïnteresseerd in de plannen van de HAR om een deel van het gebouw te gebruiken voor een onderzoeker of gemeentesecretaris.

De zogenaamde “bakstenen trap” – het enige voorbeeld dat nog bewaard is gebleven in een muurhuis in Duitsland – zorgde ook voor veel glimlachen, vooral omdat de geiten praktisch door de flat werden gedreven om te grazen op het land voor de stadsmuur.

Peter Rohlmann wees ook op de moderne technologie die wordt gebruikt om historische contexten aan bezoekers te laten zien. Op verschillende plaatsen in het gebouw zijn QR-codes aangebracht. Eenmaal gescand worden de vele interessante details aan bezoekers uitgelegd op hun smartphone. Omdat het gebouw vanwege de kleine afmetingen alleen in kleine groepen kan worden bezocht, zullen deze QR-codes ook beschikbaar zijn op afbeeldingen van het gebouw op de website.

De heropening van het gerestaureerde gebouw is gepland voor het einde van de zomer. Ina Scharrenbach, de bouwminister van NRW, heeft haar aanwezigheid al bevestigd. Het bestuur zal de leden tijdens de algemene vergadering op 26 april de eerste details verstrekken.

www.historische-altstadt-Rheine.deAntwortenWeiterleiten