Nieuws

Sterven is leven – leven voor de dood

Klaus Jäger, Abteilungsleiter Gesundheit und Alter überreichte die Teilnahmebescheinigungen an alle neuen Ehrenamtlichen. (v. l.) Beate Karhoff, Marianne Loose, Christel Adammek, Klaus Jäger (Abteilungsleiter Gesundheit und Alter), Joachim Koschnick, Frauke Krautwald, Anke Eberhard-Harmsen, Erika Lehmann, Petra Winter (Hospizkoordinatorin), Erich Geilmann, Alfons Stroet, Bernadette Graf und Andrea Behring.

Het oecumenische ambulante hospice Rheine verwelkomt nieuwe vrijwilligers

In een wereld waar de dood vaak als een taboe wordt beschouwd, ontpoppen vrijwillige hospicezorgers zich als een belangrijke bron van steun in de omgeving van een ernstig zieke persoon. “Ons werk als hospiceverzorgers is van groot belang, omdat we mensen troost en steun kunnen bieden”, zegt Erich Geilmann, al lange tijd vrijwilliger. “Het is een tijd waarin het belang van menselijkheid en medeleven extra duidelijk wordt, en we voelen ons vereerd om deel uit te maken van dit proces.”

De voorbereidingscursus begon in april 2023 en eindigde in februari 2024. Gedurende deze tijd keken de deelnemers naar hun eigen biografieën van verlies en richtten ze zich op hoe ze speciale steun konden bieden aan mensen met een ernstige ziekte en hun dierbaren. De focus lag altijd op de kwaliteit van leven. Het leidende principe van het ambulante hospice Rheine “Sterven is leven – leven voor de dood” betekent immers een houding die het leven bevestigt en de dood als onderdeel van het leven ziet. Door het delen van persoonlijke ervaringen en gevoelens en door de open en waarderende uitwisseling binnen deze groep, voelen de nieuwe vrijwilligers zich nu goed voorbereid.

Aan het eind werden de deelnamecertificaten uitgereikt in een feestelijke ceremonie. Klaus Jäger, hoofd van de afdeling Gezondheid en Ouderen, sprak zijn respect uit voor deze waardevolle vrijwilligerstaak. Bernadette Graf, Anke Eberhard-Harmsen en Erich Geilmann verwelkomden de “nieuwkomers” namens alle vrijwilligers en zijn verheugd dat er nu 40 begeleiders in het ambulante hospice werken.

Belangstellenden kunnen contact opnemen met Petra Winter, coördinator hospice, op 05971 862-347 of per e-mail op .