Nieuws

Nieuwe online diensten in het burgerloket Rheine

Sind die Online-Dienstleistungen verfügbar? Silvia Liedtke und Christopher Siepelmeyer vom Bürgerservice der Stadt Rheine prüfen noch einmal alle Inhalte, damit zum Start auch alles reibungslos läuft.

Meer service en snellere verwerking

RheineFlexibele en toekomstgerichte administratieve diensten aanbieden om burgers en bedrijven een gemakkelijke toegang tot de administratie te bieden en tegelijk een hoge kwaliteit van dienstverlening te garanderen, dat is het doel dat de burgerdienst van de stad op Rheine zich heeft gesteld. Digitalisering is hierbij een belangrijke factor en is daarom nu uitgebreid met extra online diensten. Vanaf deze maand kunnen eenvoudige en uitgebreide kentekenbewijzen online en vanuit huis worden aangevraagd. “Het zal niet langer nodig zijn om persoonlijk langs te gaan bij de autoriteiten of het burgerloket om deze aanvraag te verwerken,” zegt Christopher Siepelmeyer, de verantwoordelijke productmanager bij de burgerservice Rheine. Het belangrijkste is dat de aanvraag op een tijdbesparende, veilige en betrouwbare manier kan worden afgehandeld.

Silvia Liedtke, die als interface fungeerde in het burgerloket en de diensten in samenwerking met IT lanceerde, hoopt ook dat de nieuwe dienst echte voordelen voor burgers zal opleveren. “Registratiebewijzen zijn een van de meest gebruikte diensten op ons burgerloket. Ze zijn nodig wanneer aanvragers aan derden moeten bewijzen waar ze geregistreerd staan. Er zijn een hele reeks gelegenheden waarbij een registratiebewijs moet worden voorgelegd, bijvoorbeeld aan een werkgever, het registratiekantoor, maar ook wanneer men gaat trouwen of naar het consulaat gaat. Het aantal aanvragers is dan ook altijd erg groot.” In de meeste gevallen volstaat een eenvoudig registratiebewijs, dat naast de naam en voornaam ook de geboortedatum en het volledige adres in Rheine bevat. In andere gevallen, zoals bij een huwelijk, vraagt de burgerlijke stand echter om een uitgebreid registratiebewijs met aanvullende gegevens, zoals religie, burgerlijke staat of gegevens over echtgenoten of kinderen. De kosten bedragen 9 euro en moeten tijdens de online aanvraag worden betaald via Paypal, Giropay of creditcard. Het registratiebewijs zelf wordt vervolgens per post verzonden.

Maar dat is niet het enige “meer” dat online wordt aangeboden. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om de status van het aangevraagde paspoort of ID-kaart vanuit je luie stoel te controleren. Is mijn ID-kaart al klaar of wordt deze nog verwerkt? Je kunt de nieuwe online service op elk gewenst moment gebruiken om de huidige verwerkingsstatus te controleren. Het enige wat je nodig hebt is een nieuw documentnummer, dat je – als je geïnteresseerd bent – krijgt wanneer je je aanvraag indient.

De uitschrijving van een tweede verblijfplaats en de aanvraag voor een zogenaamd transmissieblok, d.w.z. de transmissie van gegevens aan het Federale Bureau voor Personeelsbeheer van de Duitse Strijdkrachten, aan openbare religieuze organisaties, uitgevers van adresboeken, informatie aan politieke partijen of zelfs voor jubilea, kunnen nu ook online worden aangevraagd.

Rechtstreeks contact met het Burgerserviceteam is natuurlijk nog steeds mogelijk. De uitbreiding van online diensten is echter weer een belangrijke stap in de richting van een modern burgerloket om de soms tijdrovende reis naar het gemeentehuis Rheinegemakkelijker te maken, vooral voor oudere mensen of mensen met een handicap, maar ook voor mensen die verder weg wonen of werken.