Nieuws

Festival van amateurmuziek in Rheine

Van 8 tot 10 maart 2024 komen ensembles uit heel Duitsland samen.

De gaststad presenteert zich met drie ensembles tijdens het openingsconcert op vrijdagavond in de Stadthalle Rheine: het fluitenkoor Flirty Flutes, het saxofoonorkest Saxophoria en het gemengde koor Soalbate. Zaterdag begint met een ander hoogtepunt: 50 kinderen van negen basisscholen zingen samen tijdens het kinderconcert in de Emsgalerie in het centrum van de stad. Daarna zijn alle deelnemers, alle mensen van Rheine en alle gasten uitgenodigd voor een open samenzang. Na een oecumenische dienst openen het Synagogenkoor van Hannover en het Ensemble Saxophoria de Lange Nacht van de Muziek in de Sint-Antoniusbasiliek. De Aloysius Kiebitzheide marching band en fanfare Rheine, bestaande uit bijna 40 jongeren, zullen de gasten begeleiden met traditionele muziek – maar ook met levendige samba en pop ritmes – in het centrum van de stad. Daar kunnen gasten op tien locaties live luisteren naar in totaal 32 ensembles: Van popkoor tot swingband, van mandolineorkest tot gospelkoor, van klezmertrio tot symfonieorkest, er is voor elk wat wils. BMCO-voorzitter Benjamin Strasser MdB: “Met de Dagen van Koor- en Orkestmuziek 2024 in Rheine kunnen we telkens weer bewijzen hoe veelzijdig de amateurmuziek in Duitsland is. Namelijk: zo divers als ons land zelf. Van klassieke koren en blaasorkesten tot bigbands – er is voor elke smaak wat wils in de amateurmuziek. De TCOM’s tonen ons het hoge niveau waarop mensen samen muziek maken en het plezier van muziek beleven. De sociale betekenis is meteen duidelijk: amateurmuziek bevordert sociale contacten in het echte leven, het versterkt de gemeenschapszin en levert met name dit jaar met Joodse muziek ook een belangrijke bijdrage aan de bevordering van de democratie. Burgemeester Dr. Peter Lüttmann: “Als stad aan de rivier de Ems isRheine een uitstekende gastheer voor een festival van amateurmuziek. We zijn er trots op dat we in het kader van de Dagen van Koor- en Orkestmuziek van 8 tot 10 maart opnieuw kunnen laten zien hoe gepassioneerd onze lokale muziekverenigingen vorm geven aan het culturele muziekleven van onze stad. Ik wil iedereen van harte uitnodigen om zichzelf te trakteren op een persoonlijke concertervaring in het TCOM met het gratis muziekaanbod. Meer dan 40 ensembles op meer dan 11 locaties – Rheine zal geweldig klinken!” Op zondagochtend zullen opnieuw vier topensembles optreden tijdens het slotconcert, waaronder het a capella koor Groophonik en het Wuppertaler Kurrende jongenskoor, dat als onderdeel van dit feestelijke evenement zal worden geëerd met de Zelter Plaquette 2024. Elk jaar eert de bondspresident koren en orkesten die 100 jaar muziek maken met deze onderscheiding en de PRO MUSICA-plaquette voor hun waardevolle muzikale en sociale inzet. Staatsminister van Cultuur Claudia Roth MdB zal beide plaquettes uitreiken in de Stadthalle Rheine.
Het grote muziekfestival van de amateurmuziek:40 muziekensembles, waarvan ruim de helft rechtstreeks van Rheine11 locaties in het hele stadsgebied, in totaal meer dan 1.000 musici45 concertevenementenmeer dan 30 uur muziek Alle evenementen tijdens de Dagen van Koor- en Orkestmuziek zijn gratis toegankelijk.Alle informatie over het programma en registratie vind je op: www.bundesmusikverband.de/tcom2024.
Het festivalprogramma in het kort:Vrijdag 8 maart 2024: Start van TCOM 2024 met openingsconcert (19:30) Zaterdag 9 maart 2024: Kinderconcert, open samenzang, oecumenische dienst Lange Nacht van de Muziek (18:30 – 23:00) Zondag 10 maart 2024: Festivalconcert met open samenzang, oecumenische dienst Lange Nacht van de Muziek (18:30 – 23:00) 2024 maart Feestconcert met de staatssecretaris van Cultuur en uitreiking van de eerste Zelter- en PRO MUSICA-plaquettes van 2024 (11:00 uur)