Nieuws

Aankomst in Rheine

Mutter Elena und Sohn Maksim freuen sich über das Informationsgespräch mit Johanna Miltrup, Sozialarbeiterin des Teams Beratung und Begleitung von Zuwanderern der Stadt Rheine und die Willkommensmappe in mazedonischer Sprache.

Rheine. Al vele jaren ontvangen nieuw aangekomen mensen met een migratieachtergrond een informatieve welkomstbrochure met eerste informatie over belangrijke contactpunten in Rheine. Onderwerpen die gaan over het dagelijks leven en die het voor hen gemakkelijker maken om hun weg te vinden. Hoe kan ik snel Duits leren, waar en hoe kan ik een dagopvang/school krijgen voor mijn kinderen of welk vervoermiddel kan ik gebruiken zijn slechts enkele van de vragen die worden uitgelegd in deze duidelijke brochure van het Immigrant Counselling and Support team.

De folder wordt overhandigd tijdens een persoonlijk bezoek en resulteert meestal in een eerste gesprek waarin al veel informatie wordt gevraagd – vaak met vertaalhulp via de smartphone. Dit was bijvoorbeeld het geval bij de familie Kjurchiski, die in december 2023 naar Rheine verhuisde en zich hier erg thuis voelt. Vervolgens worden er afspraken gemaakt op het relevante stadsdeelkantoor Rheine voor eventuele verdere begeleidingssessies en hulp. Omdat de welkomstfolder en de huisbezoeken zo succesvol zijn gebleken, wordt de folder in steeds meer talen vertaald. Tot nu toe is de folder beschikbaar in het Roemeens, Bulgaars, Arabisch, Oekraïens en Macedonisch. Hij is gericht op nieuwe immigranten die nog geen Duits spreken en voor wie integratie gemakkelijker moet worden gemaakt.