Nieuws

Sporters van het jaar in Borne

In Januari zijn in een overvolle theaterzaal van het Kulturhus de jaarlijkse sportprijzen uitgereikt aan de sportvrouw en de sportman van het jaar 2023. 

De avond werd gepresenteerd door de televisie weerman Dennis Wilt, na de jubileumavond in November ter gelegenheid van de 40 jarige jumelage ook een bekende persoon in Rheine. 

Bij de dames viel deze eer te beurt aan Florien Reesink volleybalster uit Borne, spelend in het nationale volleybalteam. Bij de heren was Ralph Esser de gelukkige, Ralph is eveneens international, vaste waarde in het nationale G-hockeyteam. 

Wij hebben beide gevraagd voor een kort interview voor de website www.friendsineurope.com in restaurant De Ster in Borne. 

 Tijdens het uitreiken van de sportprijzen was Florien door competitieverplichtingen in het buitenland niet in staat lijfelijk aanwezig te zijn. Nu is een voor een paar dagen terug in Borne en maakt zij even tijd vrij voor dit interview. 

Florien is 25 jaar en geboren en getogen in Borne. Al vanaf haar 6e speelt zij volleybal voor Apollo 8 in Borne. Het damesteam van Apollo speelt al geruime tijd op het hoogste niveau in Nederland. Hierdoor komen talentvolle volleybalsters van heinde en verre naar Borne om voor Apollo te mogen spelen. 

Florien is door haar talent een uitzondering bij Apollo. Niet alleen was zij als een van de weinige speelsters in dat team ook daadwerkelijk afkomstig uit Borne, zij is ook de enige international en daarnaast al geruime tijd uitkomend op een nog hoger niveau voor een buitenlands team. Na 1 jaar voor Potsdam in Duitsland te hebben gespeeld speelt zij nu voor een volleybalclub in Geneve Zwitserland. Daar heeft zij een  appartement en is slechts sporadisch terug in Nederland.  

Haar kracht is haar reactiesnelheid, spelinzicht en betrouwbaarheid. De libero-positie in het team is haar daardoor en door haar relatief geringere lengte op het lijf geschreven. 

De libero in een volleybalteam is herkenbaar aan het afwijkende shirtje. 

Vanaf Mei speelt en traint zij voor het Nederlandse nationale team in het najaar begint dan het club-seizoen weer. 

Ze hoopt dat het Nederlandse dames volleybalteam zich weet te kwalificeren voor de olympisch Spelen, deze zomer in Parijs. In Mei tijdens het “Nations league” toernooi valt de beslissing. Als Nederland dan haar huidige positie weet vast te houden gaan ze naar Parijs. De voornaamste concurrent is Canada. 

Ondanks haar succes blijft Florien tamelijk nuchter onder haar doorbraak van de afgelopen jaren. Daar zullen haar Twentse wortels ongetwijfeld mede debet aan zijn. 

Ralph, is 26 jaar eveneens woonachtig in Borne en geboren in Hengelo, heeft een vorm van autisme waardoor hij speelt bij een G-sport.  

Als kind is hij door zijn ouders en zijn broer opgegroeid met de hockey-sport. 

Ralph is zo getalenteerd dat hij een vaste waarde is in het nationale G-hockey-team. Zijn kracht is het afmaken voor de goal, met name de shoot-out is een sterk onderdeel. In zijn eigen club (HC Twente) is hij topscorer, ook bij het nationale team speelt hij, als enige geselecteerde speler uit de wijde omgeving, in de voorhoede. Het spelen voor het nationale team stelt wel hoge eisen. Niet alleen brengt hij vele trainingsuren door, ook moet hij regelmatig op trainingsstage ergens centraal in het land.   Daarnaast zijn er de vele internationale toernooien en Europese kampioenschappen (al 4x daarvoor geselecteerd) in binnen en buitenland. In Spanje, België, Duitsland  en binnenkort zelfs in Portugal heeft hij zijn talenten al mogen tonen. 

Volgens Ralph zijn de spelers in de teams waarvoor hij speelt eigenlijk allemaal vrienden. 

Jammer genoeg kan het nationale team waarvoor Ralph speelt deze zomer niet deelnemen aan de paralympisch Spelen. 

Zijn uitverkiezing in Borne als sportman van het jaar was een echte verrassing voor hem. Een paar weken voor de verkiezing hoorde hij dat hij was genomineerd, op de avond zelf was hij totaal verrast met zijn uitverkiezing. In zijn eigen woorden: “Nog steeds denk ik, is dit echt?”. Ook hier speelt Twentse nuchterheid de boventoon. 

Het Kulturhus was voor en groot deel gevuld met zijn fans en trainers die zich dan ook flink lieten horen.  

Ralph in actie met zijn sterke wapen de Shoot-out