Nieuws

“Een sterk en noodzakelijk signaal”

7000 mensen staan op tegen racisme en voor vreedzaam samenleven

Leden van de seniorenadviesraad van de stad Rheine namen ook deel aan de demonstratie.
Hoewel ze geen rode kaart lieten zien, toonden ze wel de Europese kaart voor de toekomst van de Europese Unie (vanaf links): Rainer Ortel, Winfried Hülsbusch en Ingrid Brauer van de stedenband voorstad

Rheine. Burgemeester Dr. Peter Lüttmann was niet de enige die opgetogen was toen 7.000 mensen zich dinsdagavond verzamelden op het Borneplein om te demonstreren tegen racisme, antisemitisme en vijandigheid tegenover buitenlanders en democratie. “Dit is een sterk en noodzakelijk signaal,” zei hij.

In zijn welkomstwoord sprak Dr. Lothar Kurz, initiatiefnemer van de demonstratie, van een “lawine” die uit zijn idee was voortgekomen. Inderdaad, niet alleen het Borneplein was vol, maar ook de straten eromheen en zelfs delen van het marktplein.

Historicus André Schaper blikte in zijn toespraak terug op de nazi-overname van 91 jaar geleden. “De historische les moet voor ons allemaal zijn: Nooit meer en dat nooit meer is nu!”

Ook de katholieke deken Thomas Hüwe, die samen met zijn protestantse collega Erich Schwager en pastoraal adviseur Matthias Werth aan het evenement deelnam, benadrukte namens zijn confraters: “Er is geen overlap tussen christenen en de AfD!”

Petra Gaasbeck van de vluchtelingenvereniging “Welcome in Rheine” deed verslag van het werk van haar organisatie en de positieve ervaringen met migranten uit verschillende landen. In reactie op de “deportatie-eisen” van de AfD vroeg ze: “Hoe zou dit worden ontvangen door de mensen die hun thuisland zijn ontvlucht en bij ons een nieuw thuis hebben gevonden?”

Holger Klinge is hoofd personeelszaken bij KTR en woordvoerder van het Good Employer Location-initiatief. “Onze bedrijven zijn divers en Rheine zal kleurrijk blijven.” Hij verwees naar het grote aandeel werknemers met een migratieachtergrond. “Elk bedrijf zou dood zijn als de migranten er niet waren.”

Herbert Fühner van de lokale vereniging DGB verwees in zijn toespraak naar de recente oprichting van een lokale afdeling van de AfD. De oprichting van deze partij in Rheine werd beantwoord met boegeroep en gefluit van de demonstranten.

Tussen de individuele toespraken door bracht de muziekgroep “Signale” liedjes ten gehore, waarvan sommige meezingers waren.

Het evenement werd afgesloten met toespraken van Emine Dorsun, een vertegenwoordiger van immigranten van de tweede generatie, Maja Dirks, woordvoerder van de scholieren in de stad, Harry Skibbe als “woordvoerder van de zwijgende meerderheid”, Dieter Fühner van de Caritasvereniging en Dr. Angelika Kordfelder, voorzitter van de Europese Unie. Deze laatste riep alle deelnemers op om deel te nemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement op 9 juni.

d