Nieuws

Uitnodiging: Burgertrip naar Leiria

Mit dem Stäüdtepartnerschaftsverein geht es in die portugiesische Partnerstadt Leiria. Foto. Stadt Leiria

Met de stedenband met Lissabon en de tweelingstad in Portugal

Rheine. Terwijl het afgelopen jaar werd gekenmerkt door vele gezamenlijke projecten en evenementen met de partnergemeente Borne ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan, richt de stedenbandvereniging Rheine 2024 zich op het partnerschap met de Portugese partnergemeente Leiria. Tijdens een bezoek aan Rheine vorig jaar wees consul-generaal Lidia Nabais erop dat het dit jaar 60 jaar geleden is dat de wervingsovereenkomst tussen de Bondsrepubliek Duitsland en Portugal werd gesloten. Kort na de ondertekening van de overeenkomst in maart 1964 kwamen de eerste Portugese werknemers naar Rheine. Deze speciale relatie tussen de twee landen en ook tussen de twee zustersteden wordt geëerd met verschillende evenementen.

Na een lange onderbreking zal er bijvoorbeeld weer een lange fado-avond worden georganiseerd in Rheine. Verschillende partners en geïnteresseerden werken momenteel aan de realisatie hiervan. Een datum en verdere details worden bekend gemaakt na een planningsbijeenkomst begin februari.

In juni staat ook een burgerreis van een week naar Portugal gepland, van 11 tot 18 juni. De reis zal beginnen met een tweedaags verblijf in de hoofdstad Lissabon. Na een rondleiding door de stad krijgen de deelnemers de gelegenheid om de openbare vieringen ter ere van Sint Antonius, beschermheilige van de stad Lissabon, mee te maken. De vieringen en parades vinden plaats in de open lucht – heel Lissabon staat op 12 en 13 juni op zijn kop. Een unieke ervaring voor de Rheinenser om te gast te zijn op dit enorme volksfeest.

Na twee dagen in Lissabon gaat de reis verder naar de zusterstad Leiria, waar bezoekers een deskundige rondleiding krijgen langs de plaatselijke bezienswaardigheden. Een bezoek aan het kasteel van Leiria met een weids uitzicht over de regio is een indrukwekkende ervaring. De gasten worden ook verwelkomd door burgemeester Goncalo Lopes in het historische stadhuis. Op het programma staat ook een bezoek aan de papierfabriek, een van de eerste op het Iberisch schiereiland en tot op de dag van vandaag een goed onderhouden symbool van de industrialisatie van de stad.

De volgende dagen staan excursies naar de bekende naburige steden Fatima, Nazare, Coimbra, Obidos en Alcabaca op het programma. Al deze steden hebben een lange geschiedenis. En Fatima is vandaag de dag nog steeds een van de belangrijkste bedevaartsoorden in Europa. Een ervaren Duitstalige reisleider garandeert optimale ondersteuning met persoonlijke tips en ideeën. De tourprijs van 1817 euro per persoon in een tweepersoonskamer is inclusief de bustransfer van Rheine naar Schiphol, lijnvluchten met de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP, twee overnachtingen in een viersterrenhotel in Lissabon (ontbijt en diner) en vijf overnachtingen op Leiria (met ontbijt), een groepsdiner op Leiria, excursies en transfers in een bus met airconditioning, entreegelden, etc. Boekingen kunnen worden gemaakt bij het Dittrich reisbureau in de Herrenschreiberstraße, waar ook meer informatie beschikbaar is.

De samenwerking met Leiria omvat ook een stage-uitwisselingsprogramma, dat dit jaar voor de tweede keer plaatsvindt. Drie jongeren van Leiria verblijven momenteel in Rheine in het kader van een Erasmus-uitwisselingsprogramma. In ruil daarvoor krijgen drie jonge studenten van Rheine de kans om in de loop van het jaar stage te lopen in het bedrijfsleven/administratie op Leiria.

En in de herfst zal de uitwisseling van studenten tussen de twee steden opnieuw plaatsvinden. Een eerste informatie-evenement voor deelnemers en hun ouders heeft al plaatsgevonden. Deze populaire uitwisseling, die altijd volgeboekt is, vindt al vele jaren plaats in de tweede helft van het jaar. Het bestuur van de stedenband is verheugd dat 2024 opnieuw een zeer levendig jaar zal worden van ontmoetingen tussen vele inwoners van de twee steden. – www.friendsineurope.com