Nieuws

Geschiedenisdag in het Falkenhof Museum

„Charta Bentlage“, Karte aus dem Jahr 1744. Falkenhof Museum Rheine. Foto: Stephan Kube

Een bezoek aan het Falkenhof Museum Rheine op zondag 28 januari is bijzonder de moeite waard voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis. Hier begint om 11.30 uur de “Dag van de Geschiedenis” – een evenement met korte lezingen en een speciale rondleiding over de geschiedenis van de stad Ems. Om te beginnen zal de plaatselijke historicus Hartmut Klein zich richten op de pre-industriële zoutwinning in Huckberg bij Bevergern en Rothenberg bij Wettringen; beide zoutziederijen waren voorlopers van de Gottesgabe zoutziederij in Rheine en het gebruik van de pekelbronnen aldaar gaat terug tot de 14e eeuw. Dr. Christof Spannhoff, directeur van het openluchtmuseum Mühlenhof en een bewezen expert op het gebied van de geschiedenis van het Nordmünsterland, zal een overzicht geven van de Westfaalse zoutgeschiedenis. Na deze twee korte presentaties neemt cultuurprijswinnaar Andre Schaper de deelnemers mee op een 20 minuten durende rondleiding door het buitengebied tussen Falkenhof en Ems, waarbij hij zich concentreert op de nieuwe installatie van de Joodse grafstenen in de buurt van het Mühlentörchen.

Daarna is er tijd voor een gezamenlijke lunchpauze voordat om 14.00 uur nog twee boeiende korte lezingen plaatsvinden. Oliver Raß M. A., onderzoeksvrijwilliger bij de gemeentelijke musea Rheine, zal zijn bevindingen presenteren over de arbeidskrachten in de zoutwinning in Rheine in de 18e en 19e eeuw. Tot slot zullen Dr. Peter Rohlmann en ere-erfgoedambtenaar Stefanie Remberg van de vereniging “Historische Altstadt Rheine” inzicht geven in het werk van de vereniging en de huidige stand van het onderzoek naar het huis Münstermauer 27. In de toekomst zullen volwassenen en kinderen een reis door de tijd kunnen maken in dit zeldzame bewaard gebleven voorbeeld van een woon- en boerderijgebouw van een middenstandsfamilie in Rheine. Het lezingenprogramma duurt tot ongeveer 15.15 uur, daarna is er gelegenheid om de speciale tentoonstelling “Zout. Verhalen van het witte goud van Rheine”, waar tentoonstellingscurator Dr Christiane Kerrutt graag vragen zal beantwoorden over de tentoongestelde documenten en voorwerpen.

Registratie is essentieel voor deelname aan de “Dag van de Geschiedenis”, aangezien er voor een klein hapje en drankje wordt gezorgd tijdens de lunchpauze (bijdrage in de onkosten €7). Aanmelden kan tot 23 januari per e-mail aan of telefonisch op 05971 – 939 711.