Nieuws

EUR(H)OPE Voor de toekomst

Stellten heute die Planungen vor (v.l.): Jupp Verschüer, Bernd Weber, Johann Stoffers, Martin Schmitt, Dr. Angelika Kordfelder, Anja Ohlrogge und Dr Peter Lüttmann.

Talrijke evenementen ter voorbereiding van de Europese verkiezingen op 9 juni

Rheine. Voor de Europese verkiezingen in 2019 werden de campagneweken ‘Wakker worden! ‘#EuropaMachen’, die werden georganiseerd op Rheine. Talrijke evenementen gaven informatie over Europa, riepen mensen op om te gaan stemmen en zorgden uiteindelijk voor een bovengemiddelde opkomst in de Ems-stad.

De organisatoren willen dit resultaat bij de Europese verkiezingen op 9 juni niet alleen opnieuw bereiken, maar mogelijk zelfs overtreffen. Bij deze verkiezingen mogen namelijk voor het eerst jongeren vanaf 16 jaar naar de stembus. De plannenmakers hebben dit potentieel ook in hun achterhoofd.

De eerste plannen werden vandaag in het stadhuis gepresenteerd. Burgemeester Dr. Peter Lüttmann benadrukte dat de wereld drastisch is veranderd sinds de verkiezingen vijf jaar geleden. Hij noemde de inval van Rusland in Oekraïne en de gewapende conflicten in het Midden-Oosten.

Hoogtepunten van de reeds geplande evenementen onder het motto “EUR(H)OPE – Voor de toekomst” zijn onder andere

De “Lange Nacht van Europa” op zaterdag 4 mei. “Mensen voor Europa winnen waar ze in een positieve stemming zijn. Met aanbiedingen die hen aanmoedigen om pro-Europa te denken”, dat is het doel van deze avond, verklaarden Dr. Angelika Kordfelder, voorzitster van de onpartijdige Europa-Unie Steinfurt en haar plaatsvervanger Bernd Weber. Burgemeester Lüttmann stelt hiervoor de culturele faciliteiten van de stad beschikbaar. Ook de restaurants in de binnenstad kunnen profiteren van dit extra aanbod. De Lange Europese Nacht begint met een oecumenische kerkdienst in St. Dionysius.

In de hoop op een hoge opkomst (vanaf links) Dr. Peter Lüttmann, Dr. Angelika Kordfelder en Bernd Weber

Een “Europa pubquiz” en een digitaal ondersteund Europa pubspel op verschillende locaties zijn ook bedoeld om mensen te motiveren zich bezig te houden met Europese kwesties.

Traditioneel vindt het barbecuefeest plaats in het stadspark op Hemelvaartsdag (donderdag 9 mei) van 11.00 tot 18.00 uur. Dit jaar is het thema “Europawiese”, legt Anja Ohlrogge, directeur van Rheine.Tourismis.Veranstaltungen, uit. De Europese Unie Steinfurt, de Vereniging ter bevordering van jumelages en de Vereniging voor Veiligheid – afdeling Rheine plannen talrijke evenementen in het kader van de “Europawiese”.

Het Staatscentrum voor Politieke Educatie zal ook aanwezig zijn met zijn bustour over de Europese verkiezingen. Er zal ongeveer 100 vierkante meter aan informatie over Europa en de Europese verkiezingen worden verstrekt.

De “Simulatie van het Europees Parlement”, die op dinsdag 19 maart wordt aangeboden voor leerlingen van beroepsscholen en middelbare scholen in het district Steinfurt en omgeving, moet vooral interessant zijn voor leerlingen. De bijeenkomst wordt gehouden in de vergaderzaal van het district Steinfurt. Er zijn geen deelnamekosten en de lunch is inbegrepen. De sluitingsdatum voor registratie is 29 februari. Informatie op www.eu-direct.info/simip-2024

Let op:

Een andere voorbereidende bijeenkomst vindt plaats op donderdag 18 januari, vanaf 19.00 uur in de zalen van EWG-Rheine, Heilig-Geist-Platz 2. Alle geïnteresseerde partijen worden uitgenodigd om hun ideeën voor deelname te presenteren.