Nieuws

Marienschule wint de wedstrijd “Schoolfietsen NRW

Foto („Zukunftsnetz Mobilität NRW/Smilla Dankert“): Udo Sieverding (Abteilungsleiter „Mobilität der Zukunft, Radverkehr, ÖPNV“ im Ministerium für Umwelt, Naturschutz und Verkehr des Landes Nordrhein-Westfalen) mit Schüler/innen und Lehrerinnen der Marienschule.

Scholieren behalen 3e plaats met 43.150,5 kilometer kilometers op de fiets

RheineHet is een duidelijk teken van klimaatvriendelijk en onafhankelijk vervoer voor de volgende generatie: Marienschule Rheine-Hauenhorst heeft de staatswedstrijd “Schoolfietsen” gewonnen. Samen met ouders en leerkrachten fietsten ze 43.150,5 kilometer en bereikten daarmee de 3e plaats in de landelijke vergelijking in de categorie van meest gefietste kilometers onder basisscholen.

In totaal werd er dit jaar meer dan 11,5 miljoen kilometer gefietst in de landelijke competitie “School Cycling NRW”. De best geplaatste teams ontvingen prijzen en certificaten, die op 11 december door Udo Sieverding, hoofd van de afdeling “Mobiliteit van de toekomst, fietsen, openbaar vervoer” van het ministerie van Milieu, Natuurbehoud en Verkeer van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, ten overstaan van ongeveer 100 gasten in het Duitse Sport & Olympisch Museum in Keulen werden overhandigd: “Vroege mobiliteitseducatie levert een belangrijke bijdrage aan meer veiligheid op de weg. Het hoge aantal deelnemers toont het potentieel dat met name fietsen kinderen en jongeren biedt als een belangrijke bijdrage aan de mobiliteitstransitie in onze steden en gemeenschappen. Maar hun enthousiasme laat ook zien dat fietsen een winnende zaak is.”

NRW op de eerste plaats in een landelijke vergelijkingIn totaal 87.542 leerlingen, ouders en leerkrachten van 1.493 scholen namen dit jaar deel aan de “School Cycling”-wedstrijd, 20 procent meer dan vorig jaar. Tijdens de drie weken durende wedstrijd bespaarden de deelnemers in totaal ongeveer 1.900 tonCO2 in vergelijking met de gebruikelijke vervoersmiddelen in het dagelijks leven. Daarmee is NRW de deelstaat met de meeste scholen, fietsers en ook de grootste hoeveelheid bespaardeCO2 in een vergelijking voor heel Duitsland.De uitgenodigde teamvertegenwoordigers kwamen pas tijdens het evenement achter hun feitelijke klassering.

Theo Jansen, hoofd van het Future Mobility Network NRW bij de Rijn-Sieg Transport Association: “Als het doel van het vervoersbeleid is om steeds meer kinderen in onze steden en gemeenten te laten fietsen, dan kan het niet alleen bij oproepen en campagnes blijven. We hebben veel meer veilige en handige fietsroutes nodig die het fietsen stimuleren. Dit vereist politieke moed om lopen en fietsen prioriteit te geven boven autoverkeer bij het toewijzen van ruimte. Wij van Zukunftsnetz Mobilität NRW ondersteunen de lokale overheden graag bij dit streven om de noodzakelijke randvoorwaarden te creëren.Meters maken voor het klimaatHet principe van “schoolfietsen” is eenvoudig: leerlingen, ouders en leerkrachten van een school verzamelen individueel of als klasgroep gefietste kilometers voor het schoolteam. Alle gefietste kilometers tellen mee, of het nu op weg naar school is of in de vrije tijd.Dit jaar streden basisscholen en middelbare scholen om de prijzen voor de meeste gefietste kilometers en het grootste team. Voor middelbare scholen was er ook een creatieve wedstrijd voor het beste fietsproject, waarbij de winnaars op de eerste plaats 1.000 euro kregen, de tweede plaats 750 euro en de derde plaats 500 euro.

Achtergrond“Fietsen op school” is gebaseerd op het jaarlijkse programma “Fietsen in de stad” van het Klimaatverbondnetwerk en is een belangrijk onderdeel van de gemeentelijke mobiliteitstransitie. Onder het motto “Maak meters voor het klimaat!” is het doel mobiliteit onder kinderen en fietsen in het algemeen te bevorderen. Volwassenen kunnen een voorbeeldrol spelen in de wedstrijd en worden expliciet uitgenodigd om deel te nemen. In de podcast CITY CYCLING kun je horen waarom steden, districten en gemeenten ook baat hebben bij de wedstrijd en wat de winnaars van vorig jaar te zeggen hebben over fietsen naar school.

Een onderdeel van de promotie van duurzame mobiliteit“Fietsen naar school” in NRW wordt gecoördineerd door het bureau van Zukunftsnetz Mobilität NRW, het landelijke netwerk voor de ontwikkeling van gemeentelijk mobiliteitsmanagement in steden, districten en gemeenten. 318 lokale overheden in NRW zijn al lid. De coördinatiecentra zijn als volgt ondergebracht bij de verkeersverenigingen van de deelstaat en de verenigingen met een speciaal doel:

– Coördinatiecentrum Westfalen-Lippe (Plaatselijk Vervoer Westfalen-Lippe)

– Coördinatiecentrum Rijn-Ruhr (Vervoerbond Rijn-Ruhr)

– Coördinatiecentrum Rijnland (Vervoerbond Rijn-Sieg)

Het bureau voor overkoepelende taken is ook gevestigd bij het Verkehrsverbund Rhein-Sieg (VRS) in Keulen. Het heeft tot doel duurzame mobiliteitsdiensten in de deelstaat te bevorderen.Het programma “schoolfietsen” past perfect in de dienstenportefeuille: Met deze campagne kunnen lokale overheden specifiek duurzaam vervoer promoten voor jongeren en hen interesseren voor klimaatbescherming. Zukunftsnetz Mobilität NRW wordt gefinancierd door het Ministerie voor Milieu, Natuurbehoud en Verkeer van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de Unfallkasse NRW.

De volgende scholen wonnen een prijs in de wedstrijd “Schoolfietsen NRW 2023

Middelbare scholen

Categorie: Meeste gefietste kilometers

1e plaats: Pascal-Gymnasium van de stad Grevenbroich (131.573,9 km)

2e plaats: Konrad-Adenauer-Gymnasium in Kleve(119.008,7 km)

3e plaats: Freiherr-vom-Stein-Gymnasium van de stad Kleve (118.703,3 km)

Categorie: Meest actieve fietsers

1e plaats: Mathilde-Anneke-Gesamtschule der Stadt Münster (1.073)2e plaats: Pascal-Gymnasium der Stadt Grevenbroich (867)3e plaats: Heinrich-Böll-Gymnasium der Stadt Troisdorf (780)

Categorie: Creatieve wedstrijd

1e plaats: Europaschule der Stadt Bornheim

2e plaats: Gymnasium van de stad Frechen

3e plaats: Ratsgymnasium van de stad Gladbeck

Basisscholen

Categorie: Meeste gefietste kilometers

1e plaats: Josefschule Ahaus (50.916,8 km)

2e plaats: Astrid-Lindgren-Schule in Borken (46.046,7 km)3e plaats: Marienschule Hauenhorst in Rheine (43.150,5 km)

Categorie: Meest actieve fietsers

1e plaats: Josefschule in Ahaus (1.130)

2e plaats: Ostwallschule in Lüdinghausen (505)

3e plaats: Eilermarkschule in Gronau (492)