Nieuws

Liefdadigheid, solidariteit en gemeenschap

Mit einer Fotoaktion haben Mitarbeitende des Caritas-Hauses die Aussage des Banners mit ihrer sichtbaren Unterstützung nochmals unterstrichen.

Caritas Rheine geeft zichtbaar signaal tegen antisemitisme

Rheine.cpr. Bij het adviescentrum van Caritas Rheine aan de Bültstiege hangt sinds een paar dagen een spandoek met de woorden “Liefdadigheid, solidariteit en gemeenschap – geen plaats voor antisemitisme”. Ernaast staat de slogan “Ons kruis heeft geen haken”, die Caritas in Rheine sinds 2019 herhaaldelijk in de publiciteit heeft gebracht.

De kwestie van antisemitisme is sinds de terroristische aanslag in Israël op 7 oktober, de daaropvolgende gijzeling en de intocht van het Israëlische leger in de Gazastrook in heel Duitsland weer zeer actueel geworden.

Met dit spandoek wil Caritas Rheine een bijdrage leveren aan het tegengaan van de toenemende vijandigheid jegens Joden en het bevorderen van sociale cohesie. “Dit is ons statement tegen haat, geweld en antisemitisme”, verklaart Dieter Fühner, CEO van Caritas Rheine. Fühner benadrukt ook de diepe betekenis van het gezegde “Ons kruis heeft geen haken”. “Dit motto staat niet alleen voor een duidelijke afwijzing van geweld en extremisme, maar belichaamt ook een gemeenschappelijke, kosmopolitische saamhorigheid.”

In deze houding is er ruimte voor alle mensen en meningen, zolang ze niet schadelijk zijn voor anderen. “Ons kruis heeft geen haken’ symboliseert daarom niet alleen een afwijzing van geweld, maar ook de expliciete bekrachtiging van respectvol samenleven, waarin diversiteit en tolerantie de hoekstenen vormen,” legt Caritas-bestuurslid Ludger Schröer uit.