Nieuws

Vrijwillige inzet voor de samenleving

Margret Borkmann, Lothar Schlutz, Clemens Schöpker en KJG St. Marien onderscheiden met burgerprijs

Rheine. “Uw inzet creëert levenskwaliteit voor degenen die u dient. Het creëert ook levenskwaliteit voor jezelf, omdat je nieuwe impulsen voor je leven hebt ontdekt of omdat je voorheen onbekende vermogens in jezelf hebt kunnen herkennen. Het is immers wetenschappelijk bewezen dat het helpen van andere mensen je gewoon gelukkig maakt. Het is verrijkend voor iedereen!”

Dit zei burgemeester Dr. Peter Lüttmann vandaag in zijn welkomstwoord bij de uitreiking van de Burgerprijs dit jaar in de Morriensaal op het Falkenhof. In zijn toespraak eerde de burgemeester alle prijswinnaars (in alfabetische volgorde:

Margret Borkmann

“30 jaar geleden werd u gevraagd om via Caritas een groep eenzame en soms geesteszieke mensen over te nemen. Sindsdien komen jullie wekelijks bij elkaar, wisselen jullie ideeën uit, maken jullie uitstapjes en groeien jullie als dinsdaggroep naar elkaar toe. Jullie nemen hier op een betrouwbare manier verantwoordelijkheid.

Jullie ondersteunen ook de jaarlijkse “Reizen zonder je koffer te pakken”. Tot voor kort begeleidde je als mantelzorger ook mensen met dementie en zorgafhankelijke mensen op reis. Dit heeft familieleden de vrijheid gegeven om te genieten van hun eigen activiteiten en vakanties weg van het dagelijks leven.

Je bent ook al 10 jaar lid van de seniorenadviesraad van onze stad. Je helpt bij de seniorenbioscoop en bent op woensdag beschikbaar op het Ketteler Ufer beweegpad als contactpersoon voor seniorenzaken. Op dit moment ben je vooral betrokken bij een werkgroep die zich bezighoudt met onderwerpen die te maken hebben met het levenseinde. Uitvaartcultuur, palliatieve zorg en hospice, levenstestamenten en volmachten – deze en andere onderwerpen worden daar besproken. Je bent ook betrokken bij het project “Treffpunkt Bank” ter bestrijding van eenzaamheid op oudere leeftijd.

Je bent ook actief in de adviesraad van het stadscentrum/de wijk Hörstkamp, de stedenbandvereniging, Oekraïnehulp in het Maidan-netwerk en in kattenwelzijn.”

Lothar Schlutz

“Je doet iets goeds voor zieke kinderen. Het motiveert je enorm als het je lukt om een glimlach op de gezichten van de kinderen te toveren. Ik kan dat goed begrijpen, want ik heb zelf ook een paar keer mee mogen doen met “Vliegen voor kinderen”.

U bent de initiatiefnemer van deze activiteiten voor kinderen met kanker: vliegen, de zee zien, parachutespringen, varen en natuurlijk een springkussen.

Prof. Dr. Rössig, Kliniekdirecteur Kinderoncologie van het UKM Münster, zegt: “De vliegdag biedt de kinderen en jongeren de mogelijkheid om samen met hun families iets heel bijzonders te beleven buiten de kliniek. We zien stralende gezichten, ziekte en zorgen worden vergeten voor een prachtige dag. Dit sterkt niet alleen de zieke kinderen en jongeren, maar ook hun broertjes en zusjes, ouders en andere familieleden. Weken later vertellen ze ons nog steeds over hun ervaringen in de kliniek. We zijn Lothar Schlutz erg dankbaar dat hij onze patiënten in staat stelt om deze tijd vrij te maken van hun uitputtende kankerbehandeling!” (einde citaat)

Want er zat veel voorbereiding achter deze dag voor jou, de netwerker. Allereerst moest je zorgvuldig deuren schoonmaken en mensen vinden die mee wilden doen en betrokken wilden raken. Beetje bij beetje bouwde je een netwerk op van helpers en partnerorganisatoren. Dit is nu al vele jaren een succesvolle campagne dankzij de uitstekende samenwerking tussen de verschillende betrokkenen.

Het is geweldig dat je toegewijde partners aan je zijde hebt met de afdeling kinderoncologie van het Universitair Ziekenhuis Münster, de luchtsportvereniging Eschendorf, de parachutespringclub Rheine en de brandweer Rheine.

U steunt ook een andere vereniging, en opnieuw gaat het om zieke kinderen, namelijk de Ibbenbüren “Traumpfade-Verein zur Förderung schwerstkranker Kinder und Kinder von Tschernobyl e. V.”.

De vereniging stelt deze kinderen uit de regio’s rond Tsjernobyl in staat om tijdens hun vakantie in Duitsland te herstellen en zo hun immuunsysteem te versterken. In het verleden hebt u bezoeken aan de dierentuin georganiseerd voor gasten uit het Oosten.

Deze voorbeelden tonen eens te meer aan, en dat is voor u bijzonder belangrijk, mijnheer Schlutz, dat projecten kunnen slagen in de gemeenschap en met vele helpende handen. U speelt daarin een rol. U bent een betrouwbare partner, waarvoor wij u eren met de burgerprijs van onze stad.”

Clemens Schöpker

“Word rijk en werk voor niets” – deze slogan, die je 40 jaar geleden op een vrijwilligersbeurs in Schotland las, sprak je aan. Zinvol helpen geeft je voldoening. Je geniet ook van de ontmoetingen en vriendschappen met mensen.

En hier in de Morriensaal zijn we op een plek die verbonden is met een deel van jouw betrokkenheid. Je bent de penningmeester van de Museumstichting.

Vandaag kijken we vooral naar een ander gebied van engagement. Je bent al bijna tien jaar betrokken bij jumelages op Rheine, waaronder enkele jaren als voorzitter van de Vereniging ter bevordering van jumelages Rheine e. V.

Je bent vooral dol op het jongerenuitwisselingsprogramma met Leiria, onze Portugese zusterstad. “Erkennen wat we gemeen hebben, ontdekken wat bijzonder is” – dat is het motto van deze meerdaagse ontmoetingen, die u organiseerde en begeleidde. Een uitdagend programma bracht de jongeren samen en uiteindelijk ook Europa. Ze konden de regio en haar geschiedenis, cultuur en dagelijks leven leren kennen door elkaars scholen te bezoeken, deel te nemen aan een gezamenlijk vrijetijdsprogramma en tijd door te brengen met hun families. Dankzij de uitstekende reputatie zijn de plaatsen elk jaar snel bezet.

Er zijn ook nauwe banden met de zustersteden Trakai, Bernburg en Borne. De relatie tussen de Nederlanders en ons, bijvoorbeeld, laat zien wat er met dit soort werk kan worden bereikt. Het is indrukwekkend dat we sinds 2015 gezamenlijk Bevrijdingsdag in mei vieren in Borne en de dodenherdenking sinds 2021. Een duidelijk teken van vertrouwen! En op 9 november nemen gasten van Borne altijd deel aan onze herdenking van de Reichspogromnacht.

In uw tijd als voorzitter, mijnheer Schöpker, hebt u verschillende formats gecreëerd die binnen de vereniging werken en de mogelijkheid bieden om ideeën uit te wisselen en te discussiëren buiten de jaarlijkse Algemene Vergadering om. In het voorstel voor de Burgerprijs staat: “De belangstelling van de leden voor deze evenementen laat zien hoe belangrijk en toepasselijk deze data zijn. Het aantal leden is in deze periode gestegen tot 270.”

KJG St Marien

Enkele leden van het organiserende team namen de prijs namens alle leden in ontvangst.

“Jullie, lieve leden, staan nu al 20 jaar voor het kerkelijk jeugdwerk. Wat begon met slechts 15 tieners en jongvolwassenen is al lang uitgegroeid tot 155 leden. Ongeveer 50 van hen zijn actieve vrijwilligers.

Jullie inzet is meer dan alleen deze cijfers. Er is natuurlijk het zomerkamp, dat jaar na jaar zo’n 60 kinderen inspireert met zijn kleurrijke programma. Mottodagen, feesten, excursies, kampvuren en het gewone zomerkampleven – er is voor elk wat wils en de foto’s op jullie homepage onderstrepen dit op indrukwekkende wijze. Het is geweldig dat je de steun hebt van het keukenteam, aangezien je zelf kookt.

Naast het organiseren van dit vakantiekamp vraagt je inzet nog meer toewijding. Je neemt deel aan trainingen, van verzorgers- en preventietrainingen tot EHBO- en badmeestercursussen. Je zorgt ook voor een belangrijk en noodzakelijk kader met een institutioneel beschermingsconcept en de gedragscode. Wanneer kampkinderen zelf begeleider worden, spreekt dit voor de kwaliteit van je zomerkampen.

Uw jeugdwerk omvat ook andere activiteiten. Ik noem de traditionele kerstboomactie en de jaarlijkse kerstdrukte op kerstavond, waarbij kinderen en jongeren zich uitleven in de sporthal van Gellendorf om de tijd te verkorten tot de cadeautjes worden gegeven. Uitstapjes naar het Movie Park of het klimbos zijn net zo populair als de bioscoopavond of het Halloweenfeest met een nachtwandeling. Sommige activiteiten helpen om geld in te zamelen voor het vakantiekamp, zoals een frietkraam op het Eschendorf Schützenfest. Natuurlijk ben je ook te vinden op het parochiefeest met spelletjeskraampjes of neem je deel aan de missiebazaar. Het is spannend dat er ook een verbinding is met een andere winnaar van de burgerprijs, namelijk de heer Schlutz. Want jullie, de KJG, nemen deel aan “Fly for children” met speelstands op het vliegveld Eschendorf.

De gezamenlijke inzet voor het zomerkamp en uw activiteiten heeft zich al lang ontwikkeld tot een grote vriendenkring. Dat is pure motivatie. Des te beter, omdat de KJG St. Marien Rheine een bank is als het gaat om jeugdwerk.”

Aan het einde van het officiële gedeelte van de prijsuitreiking bedankte Clemens Schöpker namens alle prijswinnaars de stad Rheine voor de eer.