Nieuws

Stad koopt voormalige rivierzwemfaciliteit en delen van het voormalige sportveld in de uiterwaarden van de Ems

Rheine. Er is momenteel goed nieuws van Rheiner Rathaus voor de kanovereniging Rheine en de sportvisvereniging “Emsland” Rheine. Beide clubs hebben hun “thuis” aan de Kettelerufer met directe toegang tot de Ems. De gebruikte terreinen werden voorheen door de stad Rheine onderverhuurd aan beide clubs; de stad zelf was voorheen slechts huurder van het terrein. Door deze grond op 1 december 2023 aan te kopen, kan de overheid nu langlopende huurovereenkomsten afsluiten met de kanovereniging en de visvereniging en daarmee een hoge mate van zekerheid voor toekomstig gebruik garanderen.

“De onderhandelingen met Detlef Brunsch en Hans-Joachim Brockmeier – beiden executeurs-testamentair van de grondeigenaar – waren lang en ingewikkeld,” zegt penningmeester Mathias Krümpel. “Het belangrijkste is echter dat de partijen altijd eerlijk zijn geweest en dat er een oplossing is gevonden die beide partijen tevredenstelt,” vervolgt Krümpel.

Detlef Brunsch was ook zeer tevreden met het resultaat: “Tijdens de onderhandelingen klopten er twee harten in mijn borst. Als lokaal politicus heb ik er natuurlijk veel belang bij dat de clubs op hun huidige locaties kunnen blijven. Aan de andere kant ben ik als uitvoerder van het testament verplicht om de belangen van de eigenaar te beschermen. We hebben beide heel goed geregeld,” zegt Brunsch.

In de loop van de contractonderhandelingen had de gemeente al op 28 maart 2023 besloten om de Hertaweg te bestemmen als voet- en fietspad, wat betekent dat het slechts in beperkte mate door auto’s mag worden gebruikt. In overeenstemming met de koopovereenkomst krijgen de clubs echter beperkte ontheffingen waardoor ze het pad kunnen blijven gebruiken. Daarnaast kunnen mensen die slecht ter been zijn en blinden het pad blijven gebruiken met een speciale gebruiksvergunning en zijn boottransport en materiaalleveringen nog steeds mogelijk. Een overzicht van de nieuwe eigendomsstructuur is te zien op het bijgevoegde plan.