Nieuws

Hoge snelheid: twee locaties in studie voor Station in Leiria

De renovatie van het huidige station van de Oeste-lijn op Leiria-Gare of de bouw van een nieuw station in Barosa zijn de twee alternatieven voor de locatie van het station van de hogesnelheidslijn in de gemeente Leiria.

De alternatieven werden deze maandag gepresenteerd door Infraestruturas de Portugal, op een bijeenkomst waaraan werd deelgenomen door het dagelijks bestuur van de gemeenteraad, vertegenwoordigers van enkele partijen met zetels in de gemeenteraad, vertegenwoordigers en voorzitters van parochieraden en vakbonden, en voorzitters van Acilis, Nerlei en de Polytechnic van Leiria.

Het doel van de bijeenkomst was verslag te doen van de werkzaamheden die worden verricht om het tracé te bepalen van de hogesnelheidslijn tussen Soure en Carregado, die slechts één halte heeft, precies op Leiria.

Tijdens de bijeenkomst werden de voor- en nadelen van elk van de opties besproken, die nog moeten worden onderworpen aan een milieueffectrapportage, met de bijbehorende inspraakperiode, aangezien we in beide gevallen kijken naar gezamenlijke stations voor de hogesnelheidslijn en de Westlijn.

In het geval van het huidige station is een van de positieve aspecten de bijdrage aan de vernieuwing van het gebied en de nabijheid van de stad, maar deze oplossing zal een sterk effect hebben op de bestaande gebouwen, de reistijden verlengen en de milieueisen verhogen.

In het geval van Barosa is dit een oplossing die een grotere impact zal hebben op de regio, maar dit impliceert de ontwikkeling van oplossingen die een effectieve verbinding met de stad garanderen, niet alleen met betrekking tot de hogesnelheidstrein, maar ook met de Westlijn, die gebruik zou maken van hetzelfde station.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de gemeente als onderdeel van haar strategie om vertegenwoordigers van de lokale gemeenschap te betrekken bij het debat over kwesties met de grootste impact op de gemeente, en er werden een aantal bijdragen verzameld waarmee rekening zal worden gehouden bij de werkzaamheden die worden uitgevoerd.

Tijdens de bijeenkomst benadrukte burgemeester Gonçalo Lopes het belang van dit participatieproces, gezien de impact van de hogesnelheidstrein op de toekomst van de regio.

Tijdens de bijeenkomst zei Carlos Fernandes, vicevoorzitter van IP, dat parallel aan de hogesnelheidslijn ook de Westlijn, tussen Caldas da Rainha en Louriçal, zal worden gemoderniseerd, met een verwachte investering van 300 miljoen euro.

Met de voltooiing van de hogesnelheidslijn Lissabon-Oporto zal de stad Leiria op slechts 40 minuten van Lissabon en 50 minuten van Porto liggen, waardoor de reistijd naar Lissabon met twee uur en dertig minuten en naar Porto met twee uur en zeven minuten per trein wordt verkort.

De nieuwe hogesnelheidslijn garandeert een verbinding tussen Lissabon en Porto in slechts één uur en 15 minuten (op de rechtstreekse verbinding), biedt 60 dagelijkse diensten en het aantal passagiers, in combinatie met de Noordelijke Lijn, wordt geschat op 16 miljoen.