Nieuws

Donaties voor weeskinderen en sociale wezen in Tadzjikistan

In heel Duitsland veranderen fulltime en vrijwillige Caritas medewerkers openbare plaatsen in stralende zeeën van licht. Daarmee geven ze een voorbeeld van hoop en solidariteit aan mensen in nood hier en in de rest van de wereld. Dit jaar riep Caritas Duitsland op tot donaties voor weeskinderen en sociale wezen in Tadzjikistan.

“In het middelpunt: Samen voor weeskinderen en sociale wezen in Tadzjikistan,” zei Caritas directeur Dieter Fühner in zijn welkomstwoord op het marktplein.

Duizenden kinderen en jongeren groeien op als wees of sociaal wezen in staatshuizen in Tadzjikistan. In het autocratisch geregeerde land leren de jongeren vooral discipline. “Maar de tehuizen bereiden hen nauwelijks voor op een zelfstandig leven. Na het verlaten van de school en het bereiken van de meerderjarigheid zijn de jongeren plotseling volledig op zichzelf aangewezen. Ze missen belangrijke ervaringen die adolescenten van nature opdoen in een familiale omgeving: Hoe verdien ik de kost? Hoe run ik een huishouden met koken, schoonmaken en wassen? Welke verantwoordelijkheden heb ik als vader of moeder? Hoe ga ik om met mijn inkomen?” Dit zijn vragen die cruciaal zijn om te overleven in Tadzjikistan, waar het gemiddelde loon 150 euro per maand is. Het gevolg is dat veel voormalige weeskinderen afglijden naar dakloosheid, criminaliteit of prostitutie.

Volgens Fühner zal een deel van de opbrengst van de kaarsenverkoop ook worden gebruikt om projecten voor gehandicapten rechtstreeks te ondersteunen in Rheine.

In werkelijkheid werden de kaarsen natuurlijk niet zo snel aangestoken.