Nieuws

Graffitikunst over geweld

Die Schülerinnen und Schüler näherten sich künstlerisch dem Thema Gewalt. Zu sehen sind die Graffiti-Kunstwerke in der Stadtbibliothek.

Tentoonstelling in de stadsbibliotheek

RheineOp zaterdag 25 november 2023 vindt de internationale herdenkings- en actiedag “Nee tegen geweld tegen vrouwen en meisjes” plaats. In dit kader hebben leerlingen van de Euregiogemeenschap in het kader van het verplichte keuzevak “MitMenschen” aan het thema geweld gewerkt. De leerlingen leerden ook over het werk van de gelijkekansenfunctionaris van de stad op Rheine, Gaby Beckmann. Hierdoor ontstond het idee om graffiti over dit onderwerp te maken als onderdeel van de gedenk- en actiedag “Nee tegen geweld tegen vrouwen en meisjes”.

Jana Bida (medewerkster van het plaatselijke gespecialiseerde adviescentrum tegen seksueel geweld van Diakonie WesT e. V.) werd aangetrokken om de inhoud van de graffiticampagne voor te bereiden. De jongeren in het 9e en 10e leerden over de verschillende gezichten die geweld kan aannemen. Dit werd ook belicht tegen de achtergrond van migratie. Tegelijkertijd leerden ze ook hoe ze zich kunnen verdedigen tegen geweld en welke hulp er beschikbaar is voor de getroffenen.

Een paar dagen later maakten de leerlingen, onder begeleiding van het professionele spuitteam “Bunt mit uns” uit Greven, graffitidoeken in de naburige locatie van de jeugdkunstschool van de stad Rheine (Meisenstraße 30, Rheine), die op artistieke wijze met dit onderwerp omgaan. Met uitleg en gedachten over de betreffende afbeelding kunnen deze nu worden bekeken in de stadsbibliotheek Rheine, Osnabrücker Straße 84. Later zullen de foto’s in de Euregiorenschool te zien zijn.

Het succes van het project werd mogelijk gemaakt door de uitstekende samenwerking tussen de docenten van het keuzevak op de Euregiogemeenschap, de pastorale dienst van de school die de cursus begeleidt, de kunstacademie voor jongeren van de stad Rheine, het gespecialiseerde adviescentrum tegen seksueel geweld, het spuitteam, de gelijkekansenfunctionaris van de stad Rheine en de leerlingen.

Het project werd gefinancierd door de stedelijke jeugdkunstschool Rheine, lkd.nrw (jugendkunstschulen kulturpädagogische dienste), LKJ (Landesvereinigung Kulturelle Jugendarbeit NRW e. V.) en het Ministerie voor Kinderen, Jeugd, Gezin, Gelijkheid, Vluchtelingen en Integratie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.