Nieuws

Vast dienstverband voor Cornelia Akamp

Unser Foto zeigt: (v.l.) Cornelia Akamp, Dennis Schmitz, Brigitte Duseck, Rita Stecker-Schürmann

Van de werkplaats voor gehandicapten (WfbM) naar de algemene arbeidsmarkt

Rheine. Cornelia Akamp kwamop aanraden van het uitzendbureau Rheine naar de Caritas Emstor-werkplaatsen om een beroepsperspectief te ontwikkelen. Cornelia werd gediagnosticeerd met atypisch autisme. Communiceren is niet gemakkelijk voor haar. Maar ze weet wat ze wil. Het is altijd haar wens geweest om ooit in een bedrijf op de algemene arbeidsmarkt te werken en haar eigen geld te verdienen. Zo gezegd, zo gedaan! Cornelia zette zich volledig in om haar wens te realiseren. Ze kreeg ook actieve steun van Rita Stecker-Schürmann, de inclusiebegeleider van de Caritas-Emstorwerkplaatsen, omdat de Caritas-Emstorwerkplaatsen ook de overgang naar de algemene arbeidsmarkt ondersteunen.

In de beroepsopleiding van de Caritas-Emstor-werkplaatsen heeft Cornelia Akamp zich op verschillende beroepsgebieden georiënteerd. Ze liep twee stages in tuin- en landschapsarchitectuur. Daarnaast heeft ze haar opleiding tot “hovenier” zeer gemotiveerd voortgezet en met succes afgerond. Na haar beroepsopleiding besloot Cornelia eerst in de keuken van de Caritas Emstor-werkplaatsen te gaan werken. Na verloop van tijd groeide echter het verlangen om tuinaanleg toch eens in een bedrijf te proberen. “Ik wil in een hoveniersbedrijf werken en mijn eigen geld verdienen. Dat kan ik,” zegt Cornelia.

Rita Stecker-Schürmann werd erbij betrokken om de overgang naar de algemene arbeidsmarkt te ondersteunen. Met het bedrijf Garten-Landschaftsbau Schmitz GmbH in Rheine was snel een geïnteresseerd en ruimdenkend bedrijf gevonden. Dennis Schmitz, de directeur van het bedrijf, leerde Cornelia kennen tijdens een stage van enkele weken. Cornelia’s speciale eigenschappen, haar sterke en zwakke punten, werden zonder vooroordelen geaccepteerd. Cornelia werd opgenomen in het team en deed al het werk zelfstandig en als vanzelfsprekend. Natuurlijk neemt ze ook deel aan alle bedrijfsfeesten en -uitstapjes. Het is bijzonder gunstig voor het bedrijf dat Cornelia een autorijbewijs heeft. Dit betekent dat ze naar bouwplaatsen kan rijden en personeel mee kan nemen. Na een paar weken praktijktraining stapte Cornelia over naar een externe baan in het bedrijf. In het geval van een externe werkplek betaalt het bedrijf de WfbM voor het verrichte werk. In principe blijven werknemers van de betreffende WfbM op een externe werkplek in dienst en betaald door de WfbM. Cornelia heeft in alle seizoenen kennis kunnen maken met het werk in het bedrijf voordat ze besloot de uitdaging aan te gaan. Het bedrijf moet er vertrouwen in krijgen dat het Cornelia Akamp een baan voor de lange termijn kan bieden. Cornelia toonde haar vaardigheden en sterke wil: zonder klagen duwde ze zware kruiwagens door bouwplaatsen in weer en wind, bijvoorbeeld op de nieuwbouw van het Kombibad. Toen Rita Stecker-Schürmann de bouwplaats bezocht en vroeg of het goed met haar ging en of ze het allemaal aankon, antwoordde ze: “Ja, waarom niet? Ik geniet ervan!” Directeur Dennis Schmitz toonde zich ook tevreden over zijn nieuwe werknemer en toonde interesse om haar in dienst te nemen. “Cornelia Akamp is een waardevolle medewerker voor ons bedrijf. Ze is zeer betrouwbaar en heeft plezier in haar werk. Het feit dat ze een rijbewijs heeft is voor ons als hoveniersbedrijf goud waard.”

Tot slot was de integratiedienst (IFD) betrokken bij de werkplaatsen van Caritas-Emstor. Brigitte Duseck is daar verantwoordelijk. Ze adviseert en begeleidt werkgevers en geïnteresseerde werknemers uit de WfbM bij alle vragen over de overgang naar de algemene arbeidsmarkt en over financieringsmogelijkheden, met behulp van het “LWL Budget voor Werk” van het LWL-integratiebureau voor werk. Uit het “LWL-budget voor werk” kunnen onder andere loonsubsidies of kwalificatiemaatregelen worden gefinancierd. Brigitte Duseck is ook verantwoordelijk voor het organiseren van ondersteuning in de vorm van jobcoaching of het raadplegen van de Technische Adviesdienst. De arbeidsrelatie kan begeleid worden door de IFD en de IFD kan verder gecontacteerd worden als er moeilijkheden zijn in het bedrijf. Voor verdere vragen kan contact worden opgenomen met Brigitte Duseck op 0173 9063524.

De jonge werkneemster en Dennis Schmitz tekenden uiteindelijk een vast arbeidscontract voor 1 april 2023. In de tussentijd kon Cornelia zelfs haar rijbewijs voor aanhangwagen halen, dat ook gedeeltelijk werd gefinancierd door het LWL. Een echt succesverhaal!

Als u geïnteresseerd bent in het tewerkstellen van mensen met een handicap op een externe werkplek, neem dan contact op met Rita Stecker-Schürmann via e-mail: .