Nieuws

“Zeker een aanrader voor imitatie”

Reiner Wellmann (v.l.) und Gerd Cosse stellten dem europaausschuss die Webseite des Städtepartnerschaftsvereins vor.

De Vereniging van gemeenteraden presenteerde de website www.friendsineurope.com aan de Europese Commissie.

Rheine. “Respect! Dat is een enorme hoeveelheid werk. Maar het is een levend Europa en zeker aan te bevelen voor navolging”, zei de voorzitter van het Europees Comité van de Duitse Vereniging van Steden en Gemeenten, Thomas Schmidt (Teltow), dinsdag in de richting van de Town Twinning Association Rheine. Op uitnodiging van het Europees Comité, dat maandag en dinsdag bijeenkwam in het Falkenhof, presenteerden voorzitter Reiner Wellmann en mediafunctionaris Gerd Cosse de website www.friendsineurope.com. De site biedt actuele informatie over de vijf zustersteden en geeft inwoners zo de mogelijkheid om op elk gewenst moment op de hoogte te zijn van nieuws in de zustersteden. Een vertaalprogramma zorgt ervoor dat het nieuws ook beschikbaar is in het Litouws, Nederlands, Portugees en Engels.

“Het idee voor dit gezamenlijke platform ontstond tijdens de pandemie, toen praktisch alle uitwisselingsprogramma’s twee jaar lang stil kwamen te liggen. We bedachten hoe we mensen geïnteresseerd konden houden in wat er in de zustersteden gebeurt met actuele informatie,” vertelde voorzitter Reiner Wellmann dinsdag aan de commissie. Gerd Cosse leidde de deelnemers, die uit heel Duitsland waren gekomen, vervolgens door de structuur van de website. Het project is een toonbeeld van succes, want 17.000 bezoekers in twee jaar met meer dan 30.000 bekeken pagina’s zijn het bewijs van de wederzijdse interesse in lokale evenementen. En wanneer tijdens een schooluitwisseling, zoals onlangs met de Portugese zusterstad Leiria, dagelijks actuele verslagen van de jongeren verschijnen, is het aantal hits al enorm, legde Cosse uit aan de commissie.

Na de presentaties gingen de leden verder met het verzamelen van informatie van de vertegenwoordigers van de stedenband Rheine. En de voorzitter van de commissie nam afscheid van de twee gastsprekers met een bemoedigend “Ga zo door!”.

Het Europees Comité kwam voor de derde keer bijeen op Rheine. Jarenlang was oud-burgemeester Günter Thum voorzitter van de commissie. Sinds zijn pensionering is hij erevoorzitter van het Europees Comité. Een verslag over het werk van de ereambassadeurs voor gemeentelijk ontwikkelingsbeleid werd gegeven door oud-burgemeester Dr. Angelika Kordfelder. Zij is ook een volwaardig lid van het Europees Comité.