Nieuws

“1001 Waarheid

Christiane Amini erzählte von ihren Erlebnissen im Iran.

Lezing door Christiane Amini in het intercultureel ontmoetingscentrum Centro S. Antonio

RheineOp donderdag 19 oktober 2023 vond een lezing met Christiane Amini uit haar boek “1001 Wahrheit” (1001 waarheden) plaats in het intercultureel ontmoetingscentrum Centro S. Antonio. De lezing werd georganiseerd door Christa Heufes (Team Beratung und Begleitung von Zuwanderern der Stadt Rheine), Gaby Beckmann (Gleichstellungsbeauftragte der Stadt Rheine) en Elke Zeitner (Fachdienst Migration, Caritasverband Rheine).

Ongeveer 25 mensen namen de uitnodiging aan en kwamen naar het interculturele ontmoetingscentrum Centro S. Antonio. In haar boek beschrijft Christiane Amini haar tijd als vriendin en later vrouw van een jonge Iraniër en haar leven in haar toenmalige adoptieland Iran. Hier beleefde ze vanaf 1975 drie tijdperken: Keizertijd, revolutie en oorlog.

Op een zeer levendige en opwindende manier beschrijft Amini haar ervaringen met de vreemde cultuur en doet ze verslag van de ervaringen met liefde, huwelijk, familie en de interactie van de meest uiteenlopende culturen. Ze werd met grenzeloze gastvrijheid ontvangen – later wist ze met veel moeite naar Duitsland te ontsnappen.

De lezing beleefde een bijzondere spanning toen Christiane Amini op energieke toon een aantal toehoorders vroeg om de uitgedeelde hoofddoeken op te doen – en wel op de juiste manier!

Op deze manier leerde het publiek op indrukwekkende wijze hoe totalitaire regeringen het leven van mensen controleren, vooral dat van vrouwen, zowel vele jaren geleden als nu nog steeds.

“Christiane Amini was in staat om de luisteraars te inspireren en een waarderende blik te werpen op hun eigen geschiedenis en op andere culturen om zo meer begrip voor elkaar te krijgen. Een geslaagd evenement, een leuke avond met een boeiende uitwisseling tussen de auteur en het publiek in het Centro S. Antonio,” vertelt Gaby Beckmann, Equal Opportunities Officer van de stad Rheine.

Lezing Christiane Amini (© Stad Rheine): Van links naar rechts: Christa Heufes (Team Beratung und Begleitung von Zuwanderern der Stadt Rheine), Gaby Beckmann (Gelijkekansenfunctionaris van de stad Rheine), Christiane Amini en Elke Zeitner (Fachdienst Migration, Caritasverband).