Nieuws

Er ontstonden veel vriendschappen

Mooie indrukken en blijvende herinneringen opgedaan in Rheine’s zusterstad Leiria

Klara Küpker van het Dionysianum schreef een eindverslag over de leerlingenuitwisseling met Leiria.

Van 2 tot 9 oktober brachten 23 leerlingen van het Gymnasium Dionysianum, het Kopernikusgymnasium en de Kaufmännische Schulen een week door in de Portugese stad Leiria als onderdeel van een uitwisselingsprogramma.

De Portugese leerlingen waren in september al in Duitsland geweest en hadden een week met hun uitwisselingspartners doorgebracht in Rheine.

Twee weken later was het tijd voor een tegenbezoek in Portugal. De reis begon op maandagmiddag met de reis via Schiphol (Amsterdam). De Duitse leerlingen werden verrast door hun uitwisselingspartners op de luchthaven in Lissabon en er waren emotionele herenigingsscènes.

Vanuit Lissabon reisden ze met de bus naar Leiria, waar de Duitsers samen met hun nieuwe families naar hun huis voor de volgende week konden reizen.

De eerste dag in Portugal bestond uit een uitgebreid programma, zoals ze al gewend waren van Rheine. Het begon met bezoeken aan de scholen, waar de Duitse studenten mochten proeven van het Portugese schoolsysteem en mochten deelnemen aan lessen. In de cafetaria van de Francisco Rodrigues Lobo-school kregen de Duitse gasten ook een stevig ontbijt voordat ze weer op weg gingen om de school verder te verkennen. Het kijkje in het dagelijkse schoolleven eindigde met een zeer vriendelijk en warm welkom van het schoolhoofd. Na deze kleine ontvangst stond er nog een grote ontvangst op het programma, namelijk die van de burgemeester van de stad Leiria. De leerlingen werden uitgenodigd om het stadhuis te bekijken en vragen te stellen aan de burgemeester.

Voordat ze teruggingen naar de scholen om deel te nemen aan een dansles over traditionele Portugese dansen, werd er een groepsfoto gemaakt voor het stadhuis.

Na een paar uur dansen was het officiële programma afgelopen en kon iedereen de rest van de dag in familieverband doorbrengen met hun gastouders.

De volgende dag werd vervolgd met een kort bezoek aan het stadsmuseum van Leiria en stond een bezoek aan het papiermuseum op het programma, waar de Duitse gasten alles leerden over de productie van papier en ook zelf papier mochten maken. Na de uiterst informatieve museumbezoeken was het tijd voor de lunch. Ze ontmoetten hun gastheren weer en gingen samen eten in het stadscentrum Leiria. Natuurlijk was dit niet het einde van het programma; voor de middag stond een bezoek aan het oude fort van Leiria op het programma. De dag werd afgesloten met een speurtocht samen met de Portugezen, die iedereen van het fort terug naar het centrum leidde.

Vanwege een Portugese feestdag was er op donderdag alleen een middagprogramma. Dus brachten de Duitse gasten de ochtend door met hun families en reden daarna samen met hen naar het park iets verderop, waar het middagprogramma zou plaatsvinden. Dit bestond uit een wandeling van een uur door het heuvelachtige landschap en daarna een uurtje yoga om te ontspannen. Sommige jongeren speelden echter liever samen UNO. De dag werd afgesloten met een gezellige picknick.

Vrijdag was ook de laatste dag samen voor het vertrek op maandag. In de ochtend werden alle leerlingen van het uitwisselingsprogramma opgehaald voor de scholen en werd er een gezamenlijke trip naar verschillende stranden ondernomen. Het duidelijke hoogtepunt was natuurlijk de stad Nazaré met haar strand, dat zeer bekend staat om haar golven tot 30 meter. De jongeren kregen niet alleen de kans om vanaf het uitkijkplatform over de zee uit te kijken, maar konden daarna ook nog twee uur in Nazaré doorbrengen. Sommigen gingen naar het strand en anderen verkozen het rustige stadscentrum te verkennen.

Maar dat was nog niet het einde van het programma, want voor de middag stond een bezoek aan het Mosteiro de Batalha op het programma. Een bijzonder mooie kerk met veel belangrijke historische monumenten, die in een kleine tentoonstelling konden worden bekeken. s Avonds werd gezamenlijk het eindfeest gevierd, waar elke uitwisselingsdeelnemer een certificaat van deelname kreeg uitgereikt. Laat in de avond nam iedereen afscheid van elkaar en ging het weekend in, dat individueel met de families werd doorgebracht.

Op de dag van vertrek was het enige programmapunt voor de Duitse gasten een uitstapje naar Lissabon. Daar stonden enkele belangrijke historische monumenten aan de Taag en het indrukwekkende aquarium op het programma voordat de Duitsers op weg gingen naar huis.

Het was een verrijkende ervaring vol mooie indrukken en blijvende herinneringen voor alle deelnemers aan zowel Duitse als Portugese zijde, waarbij veel vriendschappen werden gesloten die hopelijk lang zullen blijven bestaan.