Nieuws

Twee nieuwe mannen bij de Dscheladas

Vorige week woensdag zijn er twee Djelada mannetjes aangekomen in de Natuurdierentuin vanuit Parco Natura Viva in Italië. Sinds deze week zijn ze bij de vrouwtjes in het verblijf en moeten ze de leiding van de harems overnemen.

Djelada vrouwtjes kiezen zelf welk mannetje ze accepteren als haremleider. Het gaat dus niet alleen om de nieuwe mannetjes, maar ook om hoe goed de vrouwtjes ze vinden.

De selectie van de samen te brengen dieren is gebaseerd op verschillende factoren, die moeten worden afgewogen in de loop van een fokboek. Aan de ene kant speelt de stamboom natuurlijk een belangrijke rol om een hoge genetische diversiteit te kunnen garanderen, aan de andere kant zijn ook de sociale compatibiliteit en de leeftijd van de dieren van groot belang. De twee nieuwe mannetjes zijn al 12 jaar oud en normaal gesproken is het beter om jongere dieren als nieuwe haremleiders aan te stellen…de genen van de nieuwkomers zijn echter bijzonder belangrijk voor de populatie en nakomelingen zijn dringend gewenst. Dus in dit geval is besloten om deze jelada’s een kans te geven om zich voort te planten, ook al hebben ze al een bepaalde leeftijd bereikt.

#naturezoo#naturezooRheine#DierentuinRheine#Rheine#münsterland#dierentuin#dierentuin#schelada#bloedborstbaviaan#nieuwkomers#fokboek#diewilden12