Nieuws

Bedankt, Nijole Miskinyte

Termin einer Delegation aus dem Caritas-Kinder- und Jugendheim Rheine und dem Kinderheim der Rajon Trakai bei der damaligen Bürgermeisterin Edita Rudeliene (Bildmitte) im Jahr 2018. Nijole Miskinyte zweite von rechts

Het vertalen van onderhandelingen, toespraken, allerlei soorten gesprekken, stadsrondleidingen en vooraf bedachte teksten van het Duits naar het Litouws en omgekeerd vereist speciale vaardigheden, concentratie en de kracht om kalm te blijven. Het is bijzonder veeleisend om immateriële onderwerpen, d.w.z. pedagogische en psychologische concepten en ervaringen, zo te vertalen dat de bedoeling overkomt.

Nijole Miskinyte, een lerares uit Lentvaris in Litouwen, doet dit al dertig jaar met grote inzet in het kader van de stedenband tussen Rheine en het rayon Trakai in Litouwen. Zij maakte een groot deel van de ontmoetingen en uitwisselingsprogramma’s tussen het kindertehuis van het rayon Trakai en het Caritas kinder- en jeugdtehuis Rheine taalkundig mogelijk en verwierf zo een groot aandeel in de Europese vriendschap en ontwikkeling. Volwassenen en kinderen voelden zich door haar zeer goed begrepen en communicatief ondersteund.

“Hartelijk dank, lieve Nijole,” zeiden langjarige begeleiders directeur Winfried Hülsbusch en zijn voorganger Norbert Dörnhoff en andere medewerkers van het Caritas Kinder- en Jeugdhuis en vele gasten tijdens een onderhoudende middag. Voor Nijole Miskinyte en burgemeester Jonas Kriauciunas, die destijds verantwoordelijk was voor de oprichting van de stedenband, verbleven op uitnodiging van de stedenbandvereniging een paar dagen in Rheine.