Nieuws

Gasten en gastheren met stomheid geslagen van verbazing

Bernburghij en Rheinenser tijdens een gezamenlijke rondleiding door Emsstadt

Normaal gesproken zijn bijeenkomsten tussen stedenbanden bedoeld voor een intensieve uitwisseling van ideeën. Dit is eigenlijk niet anders bij het partnerschap tussen Bernburg (Saale) en Rheine (Ems).

Maar vandaag waren beide partijen vooral stil van enthousiasme.

Het bestuur van de stedenband had ook voor de tweede dag van het bezoek van de partners van Bernburg een uitgebreid programma voorbereid.

In de ochtend gingen ze naar het Falkenhof. Hier leidde museummedewerker Oliver Raß de gasten rond door de tentoonstelling “100(0) jaar zout van Rheine”. Deze tentoonstelling richt zich op de mensen die zout produceerden en profiteerden van de zouthandel. Dappere dromers, aristocratische experts, koppige kruisvaarders, een onderzoeker en een fotograaf worden geïntroduceerd tijdens de rondleiding, evenals de werkwereld van een pre-industrieel bedrijf, wat ongebruikelijk is vanuit het oogpunt van vandaag.

Voor de tentoonstelling werden talrijke akten, kaarten, plannen, documenten en foto’s “aan het licht gebracht” die zelden of nooit eerder aan het publiek werden getoond. Hiertoe behoren hoogtepunten zoals het oprichtingscontract van de Münstersche Salinensozietät met handtekeningen en zegels van de adellijke investeerders en verschillende perkamenten documenten uit het begin van de 17e eeuw, die ook de politieke en economische belangen in de handel met zout duidelijk maken.

Aan het begin van de middag nam de locoburgemeester en voorzitter van de bouwcommissie, Karl-Heinz Brauer, de rondleiding over. De rondleiding ging eerst naar het gebied langs de Mittelstraße. Hier gaf Brauer uitleg over de ontwikkeling van het kazerneterrein van de administratie tot toekomstige woningen in het Europaviertel. De rondleiding ging verder naar de Eschendorfer Aue, waar de voormalige luchtmachtkazerne nog nauwelijks te herkennen is. Huis na huis is hier de afgelopen jaren letterlijk uit de grond gestampt. De snelheid van deze ontwikkeling verbaasde ook de gasten en gastheren.

Zowel Bernburgals Rheinewaren verbaasd toen ze de kans kregen om het nieuwe gecombineerde zwembad “Aqua Reni” te bezoeken. Het is nog niet open en men hoopt dat dit over een paar maanden wel het geval zal zijn.

Maar zelfs nu al, tijdens een rondleiding met Verena Reimann en Marcel Brüggemeyer van Rheiner Bädern, kon men een idee krijgen van wat een geweldig “vuurtorenproject” voor Rheine zal zijn.