Nieuws

Rheine op een heel andere manier ervaren

Am Waschkeshapp wurde die Bergangenheit der Stadt deutlich. Hier wuschen die Frauen die Wäsche.

Delegatie uit de zusterstad Bernburg op rondleiding door nachtwacht André Schaper

De rondleiding door de stad door en met nachtwacht André Schaper begon in Falkenhfo.

Eens per jaar zijn er de Rheine-Bernburg dagen. Mensen uit de twee zustersteden bezoeken elkaar om de beurt. Dit jaar kwam een delegatie van Bernburg onder leiding van burgemeester Dr. Silvia Ristow vandaag naar Rheine en beleefde na een gezamenlijk diner de zusterstad tijdens een rondleiding van de nachtwacht. André Schaper kroop in de huid van de nachtwacht en vertelde over de geschiedenis en de betekenis van het Falkenhof en andere bezienswaardigheden in het stadscentrum.

Vooral de hoogwatermerken bij de Emsmühle trokken de aandacht. De hoogste markering hier dateert van 10 februari 1946, toen het stadscentrum volledig onder water stond en er grote schade werd aangericht.

Waar ooit de “wasvrouwen” roddelden, spraken burgemeester Dr. Silvie Ristow en nachtwaker André Schaper over bescherming tegen overstromingen.

De overstroming van de Saale in Bernburg was nog niet zo lang geleden, legden de deelnemers aan de rondleiding uit. In 2013 veroorzaakte het water voor miljoenen euro’s schade. Vooral de dierentuin Bernburg werd zwaar getroffen. Het park moest van 3 juni tot 2 augustus gesloten blijven. De dierentuinen in Aschersleben, Halle en Leipzig en verschillende particuliere helpers vingen in die periode meerdere weken lang talrijke dieren op.

Uit de ervaring van 2013, de overstroming van de eeuw in Bernburg, zijn meerdere miljoenen euro’s geïnvesteerd in bescherming tegen overstromingen en deze wordt verder uitgebreid. Daarom waren de gasten van Bernburg ook geïnteresseerd in hoe de stad Rheine zichzelf beschermt tegen dergelijke zware regenval.