Nieuws

Rondleiding door de tentoonstelling “Zout. Verhalen van het witte goud van Rheine”

Blick in das Grafikkabinett des Falkenhof Museums. Foto: Hermann Willers

Rondleiding door de tentoonstelling “Zout. Verhalen over het witte goud van Rheine”. Eeuwenlang was Rheine een zoutstad, want de zoutziederij Gottesgabe in Bentlage voorzag de inwoners van het Münsterland van het levensnoodzakelijke “witte goud”. De geschiedenis van de zoutziederij is nu voor het eerst onderwerp van een tentoonstelling in museum Falkenhof, waarvoor op zondag 1 oktober 2023 om 15.00 uur een openbare rondleiding wordt aangeboden. De rondleiding door de tentoonstelling richt zich op de mensen die zout produceerden en profiteerden van de zouthandel. Dappere dromers, aristocratische experts, koppige kruisvaarders, een onderzoeker en een fotograaf zullen tijdens de rondleiding worden geïntroduceerd, evenals de werkwereld van een pre-industrieel bedrijf, wat ongebruikelijk is vanuit het oogpunt van vandaag. Voor de tentoonstelling werden talrijke akten, kaarten, plannen, documenten en foto’s “aan het licht gebracht” die zelden of nooit eerder aan het publiek werden getoond. Hiertoe behoren hoogtepunten zoals het oprichtingscontract van de Münstersche Salinensozietät met handtekeningen en zegels van de adellijke investeerders en verschillende perkamenten documenten uit het begin van de 17e eeuw, die ook de politieke en economische belangen in de handel met zout onthullen. De kosten bedragen 5 € per persoon. Informatie: tel. 05971 939-711.