Nieuws

Stagiairs van de stad Rheine ervaren andere culturen

Interculturele uitwisseling bij Centro S. Antonio

Rheine.cpr. Als verschillende culturen elkaar ontmoeten, is dat meestal interessant en onproblematisch. Maar als je beter kijkt, zie je soms dingen die op het eerste gezicht vreemd lijken en die je zelf niet kunt verklaren. Enkele oud-stagiairs van het stadsbestuur Rheine namen de uitnodiging aan voor een evenement in het Centro S. Antonio, het interculturele ontmoetingscentrum van Caritas Rheine. Het evenement “Culturen ervaren” maakt deel uit van het toerusten van de medewerkers van het stadsbestuur Rheine met interculturele competentie. Onder leiding van Johanna Miltrup, een medewerkster van de stad Rheine en Kevin Löcke, een medewerkster van Caritasvereniging Rheine, kregen de deelnemers eerst een workshop over het onderwerp interculturele competentie en reflectie op hun eigen percepties. Miltrup en Löcke zijn verantwoordelijk voor het actiegebied “interculturele opening” van het migratie- en integratieconcept van de stad Rheine en experts in het bevorderen van de interculturele competentie van werknemers. Na deze theoretische excursie werd het allemaal veel interactiever. Vrijwilligers met een migratiegeschiedenis verrijkten de ronde met hun ervaringen rond dit onderwerp als multipliers van hun eigen culturen. In een “speedmeeting” wisselden de deelnemers van gedachten in korte gesprekken en kregen ze boeiende inzichten in het leven van de mensen die tegenover hen zaten.

Het programma werd afgerond met een gezamenlijke kooksessie. De migranten brachten de ingrediënten van hun favoriete gerechten mee en in de keuken werd een gevarieerd menu bereid. Een Marokkaanse rijst- en tonijnsalade, een Afghaanse rijstpan met kipcurry en een Marokkaanse pudding met noten en karamel werden samen en onder de ervaren ogen van de mensen met migratie-ervaring bereid.

Tijdens het gezamenlijke diner werd de uitwisseling verdiept en werden contacten gelegd. Alle deelnemers waren het erover eens dat het een geslaagde en kleurrijke middag was. Johanna Miltrup en Kevin Löcke en Florentine Kühs-Sandmann, hoofd opleidingen bij de stad Rheine, willen het project graag aanbieden voor andere opleidingsjaren bij het stadsbestuur Rheine.

Als u geïnteresseerd bent en vragen hebt over het aanbod “Culturen beleven”, is Kevin Löcke van de dienst Migratie en integratie van Caritas Rheine de contactpersoon. U kunt hem telefonisch bereiken op 05971 862-328 of per e-mail .