Nieuws

Stadsfiets winnaars bepaald

Am Montagabend kamen die Bestplatzierten der diesjährigen Aktion STADTRADELN vor dem Rathaus zusammen und nahmen ihre Preise und Urkunden entgegen.

Met in totaal 892.000 kilometer op de teller, succesvoller dan ooit tevoren.

RheineOp maandagavond verzamelden de beste fietsers van de STADTRADELN-campagne van dit jaar zich voor het stadhuis om hun prijzen en certificaten in ontvangst te nemen.

De sfeer was uitstekend. Geen wonder, want dit jaar fietsten 4.300 fietsers in Rheine een ongekend aantal kilometers tijdens de actieperiode van 18 mei tot 7 juni. De eindstand is 892.000 kilometer. Dat is 270.000 kilometer meer dan vorig jaar. De stad fietst in volle vaart naar de grens van één miljoen.

De stad Rheine bedankte de toegewijde deelnemers en hun teams maandag tijdens een kleine ceremonie. Zichtbaar enthousiast over deze prestatie overhandigde Milena Schauer, hoofd van de afdeling Openbare Werken, samen met Michael Wolters, mobiliteitsmanager van de stad Rheine, en Engelbert Nagelschmidt, de ere-fietsvertegenwoordiger, de hoogwaardige prijzen. Schauer wees er meteen aan het begin op dat het idee van de wedstrijd goed was en dat de sportieve ambitie respect verdiende, maar dat het STADTRADELN initiatief geboren was uit een idee voor klimaatbescherming. In dit opzicht is ze blij met iedereen die zich door de campagne realiseert dat ze hun dagelijks leven ook zonder auto kunnen leiden.

Het meest actieve fietsteam (exclusief scholen) was de seniorenadviesraad van de stad Rheine met bijna 30.000 kilometer. Bij de scholen ontstond er dit jaar een dramatische tweestrijd aan de top, waarbij de Nelson Mandela School de Elsa Brändström School op een haar na voorbleef. De beste individuele prestatie werd geleverd door Manfred Neumann, die maar liefst 3.179 kilometer fietste gedurende de 21 dagen.

Ondanks alle vreugde over de klasseringen, bekritiseerde directrice Sandra Matzelle van de Nelson Mandela School ook de competitieve aard van het evenement en zei dat het idee van duurzaamheid soms werd verwaarloosd.

Wolters, organisator van STADTRADELN 2023 in Rheine, nam deze kritiek maar al te graag over. Samen met Engelbert Nagelschmidt van het organisatieteam ontwikkelde hij twee nieuwe categorieën voor de STADTRADELN van dit jaar in Rheine, die zich onderscheiden van de sportieve criteria alleen.

“Aan de ene kant hebben we de winnaarscategorie ‘Everyday Rides’ geïntroduceerd en willen we meer de nadruk leggen op de milieuvriendelijke fiets als een alledaags vervoermiddel,” legt afdelingshoofd Milena Schauer uit. “Hiermee eren we mensen die niet de toppositie innemen met de meeste kilometers in gedachten, maar de fiets zo vaak mogelijk gebruiken in het dagelijks leven.” Claudia Schwöppe van team auric, bijvoorbeeld, gebruikte haar fiets voor een totaal van 188 ritten in de drie weken, die werden gedocumenteerd via de STADTRADELN app, en kreeg dus goud in de categorie “alledaagse ritten”.

De favoriete categorie van de twee organisatoren is echter de ook nieuw opgerichte categorie die het Olympische idee “Meedoen is alles!” oppakt. Hiervoor werden 30 deelnemers willekeurig geselecteerd uit alle actieve STADTRADELERS, ongeacht hun kilometerprestaties, en dienovereenkomstig beloond.

In deze context bedankte Wolters ook alle sponsors die de talrijke en hoogwaardige prijzen ter beschikking stelden – allemaal op het gebied van fietsaccessoires, van fietssloten tot fietstassen en helmen.

De landelijke STADTRADELN wedstrijd eindigt op 30 september. Als je de organisatoren vraagt naar de kansen op succes voor de Emsstadt, die vorig jaar al bovenaan het podium stond in de categorie van gemeenten met 50.000 tot 99.999 inwoners, geven ze hun terughoudendheid op en kondigen ze trots aan: “Gezien het feit dat er nog maar een paar dagen te gaan zijn tot dan, zal er niets veranderen in het klassement. Dit betekent dat we er in 2023 opnieuw in zullen slagen de eerste plaats in de landelijke competitie te veroveren.”

De huidige resultaten kunnen worden bekeken op https://www.stadtradeln.de/ergebnisse. Daarnaast is er een fotogalerij met alle prijswinnaars te vinden op de website van de stad Rheine www.Rheine.de.