Nieuws

Er vloeiden een paar tranen toen we afscheid namen

Clemens Schöpker erklärte die verschiedene portugiesischen Vorspeisen.

Ss studenten beleefden hun laatste dag in Rheine – tegenbezoek begin oktober

Rheine. Bij het afscheid werden enkele tranen weggepinkt. 21 leerlingen van Leiria en vier begeleidende leerkrachten namen woensdag in het Portugese vrijetijdscentrum afscheid van hun gastgezinnen en vooral van de jongeren met wie ze al vrienden waren geworden na een verblijf van een week op Rheine. Het motto van het bezoek was “Jeugd op weg naar Europa”.

Onder het motto “Jeugd op weg naar Europa” had iedereen samen een interessant en afwisselend programma beleefd, dat Clemens Schöpker voor de stedenband en de scholen had georganiseerd. “De focus lag op het ontdekken van wat bijzonder is en het erkennen van wat we gemeen hebben,” zei Schöpker nadat hij de vele jongeren en vooral de gastouders had verwelkomd in de grote zaal van het vrijetijdscentrum. Het was belangrijk voor de organisatoren om het leven in de gezinnen te leren kennen, evenals de stad Rheine en de regio.

Maar op het straatfeest werd natuurlijk ook samen feest gevierd. Zout koken, een gezamenlijke kookmiddag op de FBS en een Hipp-Hopp seminar bij TV Jahn waren slechts enkele van de evenementen waar iedereen van genoot en enthousiast aan deelnam. Het verblijf werd afgerond met een excursie naar kasteel Bad Bentheim.

De gidsen van de jongeren van Leiria (vanaf links): Lisete Pereira , Maria Lima , Maria Ramadas en Toni Carreira.

Schöpker bedankte in het bijzonder de gastouders voor hun bereidheid om een week lang een jonge gast uit de zusterstad te ontvangen. Hij zei dat de levendige opkomst op de slotavond een teken was dat ze actief wilden deelnemen en meevieren met de kinderen. Ze brachten samen een paar gezellige uren door met Portugese specialiteiten en stevig eten van de barbecue.

Voor de Portugezen stond een bezoek aan het deelstaatparlement op het programma op donderdag voor hun vertrek uit Düsseldorf. Andrea Stullich, lid van de Landtag, leidde de groep door de parlementaire kamer en het gebouw en was ook beschikbaar om vragen te beantwoorden.

Als tegenprestatie vliegen de 21 jonge studenten uit Rheine en omgeving begin oktober naar Leiria. Ze zullen worden vergezeld door Petra en Jose Azevedo, die tijdens de week voor toezicht zullen zorgen. De Duits-Portugese uitwisseling heeft een lange traditie: ze werd in 2001 opgestart door Isabel Almeida en Alfred Franz.

www.vriendeninEuropa.nl