Nieuws

Lucht, geluid en verkeer (in realtime)

In de stad Leiria is het mogelijk om permanente informatie te krijgen over de kwaliteit van de lucht die je inademt, door middel van lampen met sensoren die geïnstalleerd zijn op de stedelijke eilanden, een systeem dat gegevens levert over temperatuur, vochtigheid, geluid en verkeer.

Hoe werkt het?

Deze apparatuur stuurt de informatie in realtime naar software, die kan worden geraadpleegd op speciale webpagina’s (zie hieronder) en waar de informatie wordt gepresenteerd in een 5-kleurenmodel, dat overeenkomt met 5 kwaliteitsniveaus.

Technologisch wordt de concentratie van luchtverontreinigende stoffen (CO, N02, O3, SO2, VOC, PM1, PM10 en PM2.5) beoordeeld, worden temperatuur en vochtigheid, windrichting en -snelheid, omgevingsgeluid gemeten en wordt het stadsverkeer geanalyseerd. Deze gegevens worden van enorm belang geacht voor het ontwikkelen van strategieën om een duurzamer gebied met een betere levenskwaliteit voor de bevolking op te bouwen.

Het zelfvoorzienende verlichtingssysteem (kroonluchter) produceert energie uit de wind en de zon en het is de ingebouwde batterij die zorgt voor een energiebesparing van ongeveer 84% in vergelijking met bestaande armaturen, met een capaciteit om 2,14 MWh/jaar te genereren en een vermindering van de CO2-uitstoot van 0,39 ton/jaar.

De helderheidsregeling wordt aangepast om de verkeersveiligheid voor bestuurders en voetgangers te vergroten, aangezien de sensoren beweging in de omgeving detecteren en de helderheid kunnen aanpassen aan het tijdstip van de dag en de weersomstandigheden.

Waar zijn ze?

Naast deze technologische dimensie zijn de lampen geïntegreerd in stedelijke eilanden, uitgerust met straatmeubilair, bankjes en bloembakken, die een soort archipel/pad van stedelijk comfort vormen.

Met de rivier de Lis als referentie werden deze ruimtes, die ook een QR-code bieden voor culturele informatie over de gemeente, op de volgende punten gecreëerd: Rotunda do Estádio, Arrabalde, Largo da Sé, Largo Cónego Maia, Largo Papa Paulo VI, Largo 5 de Outubro, Ponte Hintze Ribeiro, Rua Tenente Valadim en Rua Roberto Ivens.