Nieuws

Hoe het partnerschap een hechte vriendschap werd

De Hilbrinks van Borne en Maybaums van Rheine ontmoetten elkaar meer dan 40 jaar geleden.

Rheine/Borne. Meer dan 40 jaar geleden was Rolf Maybaum secretaris van de vrijwillige brandweer Rheine. Op hetzelfde kantoor in Borne zat Frans Hilbrink. Beiden leerden elkaar kennen tijdens een eerste bijeenkomst van beide brandweerkorpsen. Dat was kort voordat de stedenband tussen de twee gemeenten officieel werd bezegeld.

Natuurlijk waren Frans en zijn vrouw Mike en Rolf en zijn vrouw Brigitte zondag aanwezig bij het concert ter ere van de 40e verjaardag van de jumelage.

In veel herdenkingstoespraken wordt altijd benadrukt dat hechte vriendschappen vaak ontstaan uit officiële stedenbanden. Een mooi voorbeeld hiervan is de relatie tussen deze twee echtparen.

Maybaum beklom de carrièreladder binnen de brandweer Rheine. Tot aan zijn pensioen was hij een aantal jaren de brandweercommandant van de stad. Hilbrink deed hetzelfde en werd uiteindelijk commandant van de Bornenser Blauröcke.

Vanaf het begin ontstond er een hechte vriendschap tussen de Maybaums en de Hilbrinks. Ze bezochten elkaar, gingen samen op stedentrip, zoals naar Berlijn of Amsterdam. Ze brachten samen vakanties door, keer op keer op het Nederlandse eiland Texel.

Altijd maar harmonie tussen de Duitsers en de Nederlanders? Zelfs bij voetbal?

Brigitte en Mike lachen: “Ze wilden zelfs de finale van het laatste WK tussen Nederland en Duitsland samen op televisie kijken. Om bekende redenen ging dat niet door, omdat beide nationale teams in de loop van het toernooi werden uitgeschakeld. Het is mogelijk dat het gedeelde verdriet over de slechte prestaties van de voetballers de vriendschapsband tussen de twee koppels heeft aangehaald.